ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ / ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ

Στις 24 Δεκέμβρη οι κάτοικοι των Λακκωμάτων παρακολούθησαν συνεργείο γνωστής μεγάλο-εταιρίας κινητής τηλεφωνίας να τοποθετεί κεραία κινητής τηλεφωνίας  υψηλής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε κοντινή στο 4ο Δημοτικό Σχολείο ταράτσα με θέα ακριβώς την αυλή και τις αίθουσες του σχολείου, του βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού της περιοχής.

 

Η γνώση πώς ότι είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και σωστό επιβεβαιώνεται αφού
το εξαιρετικά λαβυρινθώδες νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία τέτοιου είδους κεραιών δεν προστατεύει ούτε το γειτονικό πληθυσμό, ούτε καν ευπαθείς ομάδες και ευπαθείς τοποθεσίες, νομιμοποιώντας συνοπτικά και εκ των προτέρων την ακτινοβολία των κεραιών αυτών, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή απάνθρωπη κατάσταση, την τοποθέτηση της κεραίας δίπλα από ένα σχολείο.

Ξέρουμε επίσης πως δεν υπάρχει όριο στην όρεξη κάποιων για κέρδος.
Ακόμα κι όταν το κέρδος αυτό περιέχει τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα της υγείας ευαίσθητων ομάδων όπως τα παιδιά. Να πούμε πως κάλλιστα έχουν την επιλογή να τοποθετήσουν εκτός κατοικημένων περιοχών την κεραία. Προκειμένου όμως να προσφέρουν ένα ανταγωνιστικό σήμα προτιμούν να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών. Γι’ αυτό και οι μακροπρόθεσμες αδιαμφισβήτητες καρκινογόνες συνέπειες της ακτινοβολίας για την υγεία του πληθυσμού της περιοχής δεν φαίνεται να ενοχλούν την εν λόγω εταιρία η τον ιδιώτη ιδιοκτήτη της ταράτσας στην οποία εγκαταστάθηκε η κεραία. Όπως μάθαμε ο ιδιώτης θα λάμβανε κάθε μήνα 1.500 ευρώ για την ενοικίαση της ταράτσας.
Τα συμφέροντα των κολοσσών της τηλεπικοινωνίας και ο ατομικός πλουτισμός προέχουν απέναντι στην υγεία παιδιών, δασκάλων και των υπόλοιπων κάτοικων της γειτονιάς που βρίσκονται καθημερινά σε απόσταση αναπνοής απ την κεραία.

Στις 20 Γενάρη ακόμα ένα παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή της Ανατολής. Πιο συγκεκριμένα γονείς μαθητών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου της Ανατολής όπως και κάτοικοι της περιοχής της Ανατολής προέβησαν σε διαμαρτυρία για την τοποθέτηση μιάς ακόμα κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε ιδιωτικό χώρο χωρίς να υπάρχει ενημέρωση από οποιονδήποτε και σε απόσταση είκοσι μέτρων, από το Δημοτικό Σχολείο. Οι κάτοικοι απέκλεισαν την οδό Ιωαννίνων και κατευθύνθηκαν προς την οικοδομή του κ Μιχαηλίδη στην οποία γινόταν η εγκατάσταση της κεραίας , ζήτησαν από τον ιδιοκτήτη να σεβαστεί την υγεία των παιδιών τους και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Να θυμηθούμε ακόμα ένα άλλο παλιότερο περιστατικό τοποθέτησης κεραίας στην Ανατολή όπου λόγω εμφανών προβλημάτων υγείας αναγκαστήκαν να την κατεβάσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.
Το ζήτημα που τίθεται εδώ πέρα απ’ τον εμφανή δημόσιο κίνδυνο υγείας είναι το πώς παίρνονται οι αποφάσεις που αφορούν εμάς και την καθημερινότητα μας.
Το δίχως άλλο χωρίς εμάς. Γι’ αυτό είναι δική μας ευθύνη να προστατέψουμε έμπρακτα τις γειτονιές μας. Να αντισταθούμε στον πλουτισμό σε βάρος της κοινωνίας και να ξεκινήσουμε να αποφασίζουμε συλλογικά και αμεσοδημοκρατικά για όσα μας αφορούν.

Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των κατοίκων για την εξάλειψη αυτής της δημόσιας απειλής.

-ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΚΚΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ.
-Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
-ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ  ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

 

ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ – ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *