Όποιος σπέρνει ΧΥΤΑ, θερίζει λεφτά

hitaΑνακοίνωση για την δεύτερη επέμβαση των ΜΑΤ για την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Ελληνικό Ιωαννίνων (22 Ιουλίου 2010)

Είναι παραδεκτό σε όλους ότι ο ΧΥΤΑ είναι μία μέθοδος διαχείρισης σκουπιδιών επιστημονικά ξεπερασμένη- είναι βήματα πίσω από δημόσιες πολιτικές που θα οδηγούσαν στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων (π.χ. ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση) σε συνδυασμό με μία οικολογική στροφή προς την κοινωνία της ανακύκλωσης και όχι της σπατάλης. Όλα αυτά βέβαια δεν θα μπορούσαν να συζητηθούν παρά μόνο από τους πραγματικά αρμόδιους, τους ίδιους τους πολίτες και να προκύψουν παρά μόνο μέσα από την αυτόνομη δράση τους.
Κι όμως, το ΠΑΣΟΚ του προεκλογικού λαϊκισμού ακολούθησε την πεπατημένη: του ψεύδους και της κατ’ επίφασην δημόσιας διαβούλευσης με την οσμή των δακρυγόνων. Όπως κι επί ΝΔ, ο ΧΥΤΑ (όπως και άλλες μέθοδοι για την διαχείριση των απορριμμάτων) επιβλήθηκε ερήμην της κοινωνίας, ερήμην ενός ζωντανού χωριού το οποίο, αγέρωχο, όρθωσε τρεις φορές το ανάστημά του απέναντι στους «προστάτες του πολίτη».
Η «πράσινη ανάπτυξη», η μαγική λέξη που υποσχέθηκαν, λεηλατεί τη φύση, μοιράζει φτώχεια, εξαθλίωση και σκουπίδια στο Ελληνικό, το Καρβουνάρι, τη Λευκίμμη, το Γραμματικό στην Αττική, και διανέμει κέρδη στους πάσης φύσεως εργολάβους είτε κατασκευάζουν τον ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, είτε (αύριο) αποκαταστήσουν την Δουρούτη είτε αναλάβουν την ανακύκλωση.
Τελικά καταλάβαμε: Όποιος σπέρνει ΧΥΤΑ, θερίζει λεφτά.
Στο κάδρο των θεσμικών μεσολαβητών υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων που μάχονται να αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων προστέθηκε μετά τον διορισμένο Πανοζάχο, η επίσης διορισμένη Δ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Όλοι καταλαβαίνουμε γιατί «πρέπει να κλείσει η πληγή της Δουρούτης και να προωθηθεί ο ΧΥΤΑ»: οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν και η τράπουλα των έργων πρέπει να μοιραστεί το συντομότερο δυνατόν. Από δίπλα ο δήμος Ιωαννιτών που δήθεν υποστηρίζει το Ελληνικό όταν όλοι γνωρίζουν γιατί καθυστερεί να υλοποιήσει πρόγραμμα ανακύκλωσης και γιατί «παίζει» με την αποκατάσταση της Δουρούτης.
Όσο για τους προεκλογικά λαλίστατους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η επίκληση της θεωρίας περί της δήθεν τέχνης του εφικτού στο θέμα ΧΥΤΑ, αποδείχτηκε «προπόνηση» για το παρακλητικό ναι στις ορέξεις της τρόικας.
Κράτος, Περιφέρεια, τοπική αυτοδιοίκηση, εταιρείες έχουν συμφέρον να παράγουμε όλο και περισσότερα σκουπίδια για να Εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εταιρειών και των εργολάβων.

-Το Ελληνικό να μην γίνει νέα Δουρούτη

-Δημόσια, κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων με πολιτικές για την μείωση του όγκου

-Όχι ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

-Αντίσταση στους κρατικούς- εταιρικούς σχεδιασμούς

-Απόσυρση όλων των κατηγοριών από τους δύο ακτιβιστές που διώκονται για τα γεγονότα του Οκτωβρίου του 2008 (πρώτη κατάληψη του Ελληνικού από τα ΜΑΤ)

ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ-ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *