Μοιράζονται το ίδιο όραμα: την επιχειρηματική πόλη

filiosΓια τη συνέντευξη του δημάρχου Ιωαννίνων Φ. Φίλιου στο Ioannina TV
Παρακολουθήσαμε με μεγάλη προσήλωση την τηλεοπτική συνέντευξη του δημάρχου Ιωαννίνων Φ. Φίλιου στον τηλεοπτικό σταθμό IOANNINA TV, την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013.
Δεν θα σταθούμε στην ανακοίνωση ότι θα είναι ξανά υποψήφιος (αυτό αφορά τους κομματικούς μηχανισμούς τους οποίους δήθεν αποφεύγει ο κ. δήμαρχος), αλλά σε ορισμένα σημεία που συνιστούν απειλές για τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την (όποια) αυτοδιοίκηση:
-«Δεν ιδρώνει το αυτί μου. Τρεις άνθρωποι με αντιδημοκρατικό τρόπο προσπάθησαν να σταματήσουν τους αγώνες σκι». Αυτό θα πει σεβασμός στη νομιμότητα λοιπόν. Όποιος πολίτης εκφράζει διαφορετική γνώμη για την λίμνη, όποιος προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να μάθει εάν το έργο εκτελείται με άδεια ή χωρίς αυτήν, στοχοποιείται ως «εχθρός της δημοκρατίας», ή αλλιώς, «εχθρός της πόλης και του λαού» για να δανειστούμε και τα λόγια της προέδρου του ομίλου θαλασσίου σκι, προ μηνός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο. Και πώς να ιδρώσει το αυτί του δημάρχου όταν την αυθαιρεσία κατασκευής του συγκεκριμένου έργου την επικύρωσαν η περιφερειακή αρχή και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αυτή η οιωνεί συμμαχία υπέρ των συμφερόντων που ορέγονται να κομματιάσουν την Παμβώτιδα σε οικόπεδα;
-«Το έργο στην Αμφιθέα για το θαλάσσιο σκι έγινε με αυτεπιστασία του Δήμου και με χρήματα των χορηγών». Βλέπουμε εδώ πως, άμα θέλει, η εξουσία μπορεί να προσφέρει σε έναν ιδιώτη μηχανήματα του δήμου, πετρέλαιο και χρώματα (αλήθεια, οι σχετικές αποφάσεις παραχώρησης έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια»;).
-«Μακάρι να βρεθεί ιδιώτης στο Γιαννιώτικο Σαλόνι να κάνει και πισίνα». Πριν από αυτό το όραμα ιδιωτικοποίησης, η δημοτική αρχή ας ασχοληθεί με τις πισίνες και τα υπόγεια του παλιού «Ξενία» για το οποίο δεν ακούσαμε κουβέντα- ούτε τα χρέη του μεγαλοξενοδόχου ούτε για τις αυθαιρεσίες της κατασκευής. Όπως δεν ακούσαμε κάτι για το αίσχος της κεντρικής «πλατείας», για τη λεηλασία της δημοτικής περιουσίας στην «Όαση», για τα ενοίκια που χρωστά το «Γυαλί Καφενέ», για την εγκατάλειψη του ξενοδοχείου του ΚΕΚΟΠ στη Λιμνοπούλα, για την αδυναμία να διεκδικηθεί το Βελισσάριο για να γίνει χώρος πρασίνου και το παλιό Άσυλο Ανιάτων για να καλύψει κοινωνικές ανάγκες στη γειτονιά της Λούτσας, για τις παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Κενάν Μεσαρέ, για την επικείμενη απαξίωση του δημοτικού ραδιοφώνου, για την υπονόμευση των κινήσεων αλληλεγγύης.
Για τον αντιδημοκρατικό «Καλλικράτη» τον οποίο η παρούσα δημοτική αρχή χρησιμοποίησε ως πρόσχημα διαφάνειας ώστε να ανέλθει στην εξουσία και τώρα λεονταρίζει – όπως και η μείζων αντιπολίτευση – ότι «καταστρέφει την αυτοδιοίκηση», δυο κουβέντες μόνο: Έφερε τόση «διαφάνεια» που ακόμη αναζητούμε το 1,2 εκ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου κι «ενίσχυσε» τόσο τη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά που δεν… προλαβαίνουν να συνεδριάζουν οι ανεξάρτητες επιτροπές ελέγχου των δημοτικών πεπραγμένων.
Η παρούσα και η προηγούμενη δημοτική αρχή μοιράζονται το ίδιο όραμα: πόλη επιχειρηματική, πόλη της κερδοσκοπίας. Για να γεμίζουν τα ταμεία των μεγαλοεπιχειρηματιών των έργων, του τουρισμού, της εστίασης, του νερού. Οι υπόλοιποι, εκμεταλλευόμενοι και κάποιες χαραμάδες ασυδοσίας, ας μείνουν στη φτώχεια και τον φόβο τους.
Ήρθε ο καιρός οι υποψιασμένοι πολίτες να δράσουν.
Για δημοκρατία, ισότητα, δικαιοσύνη στην πόλη και τη γειτονιά.

Χειρονομία Αντιεξουσιαστική Κίνηση, Γιάννενα, Οκτώβριος 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *