Για τη συνέντευξη του Νίκου Γκόντα

_IGP7930Παρακολουθήσαμε με μεγάλη προσήλωση την τηλεοπτική συνέντευξη του πρώην δημάρχου Ιωαννίνων και εκ νέου υποψηφίου στις προσεχείς δημοτικές εκλογές Ν. Γκόντα στον τηλεοπτικό σταθμό IOANNINA TV, την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014. Επιβεβαιώθηκαν τα όσα γράφαμε (Οκτώβριος 2013) με αφορμή συνέντευξη του νυν δημάρχου Φ. Φίλιου στο ίδιο μέσο:
«Η παρούσα και η προηγούμενη δημοτική αρχή μοιράζονται το ίδιο όραμα: πόλη επιχειρηματική, πόλη της κερδοσκοπίας. Για να γεμίζουν τα ταμεία των μεγαλοεπιχειρηματιών των έργων, του τουρισμού, της εστίασης, του νερού. Οι υπόλοιποι, εκμεταλλευόμενοι και κάποιες χαραμάδες ασυδοσίας, ας μείνουν στη φτώχεια και τον φόβο τους».
Κι αυτό διότι ξεδιπλώθηκε το γνωστό όραμα της «ανάπτυξης» που λεηλατεί τη ζωή και την φύση με την οποία μας απειλεί εκ νέου η παράταξη του κ. Γκόντα: η ανεργία, μας είπε, θα καταπολεμηθεί με την κατασκευή των τριών ξενοδοχείων στην παραλίμνια περιοχή εντός περιοχής Natura για να δημιουργηθούν 200-300 θέσεις εργασίας. Ας γίνει η λίμνη τσιμέντο, ας παραβιαστούν οι περιβαλλοντικοί όροι προστασίας της Παμβώτιδας, μόνο και μόνο για τα υπερκέρδη των μεγαλοξενοδόχων-μεγαλοεπιχειρηματιών και για να αυξήσει το πελατολόγιό της η παράταξη της τοπικής Δεξιάς.
Αμετανόητος ο πρώην δήμαρχος, μας πέταξε κατάμουτρα το ίδιο επιχείρημα με την πρώτη του θητεία (2002-2006) όταν από κοινού με τον μεγαλοξενοδόχο Μήτση κάλεσαν τα ΜΑΤ στο προαύλιο του «Ξενία» για να καταστείλουν τους πολίτες οι οποίοι διεκδικούσαν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στο δημόσιο χώρο και υπερασπίζονταν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης.
Δεν χρειάζεται βέβαια να θυμίσουμε το…έργο το οποίο άφησε στην πόλη ο κ. Γκόντας: την «φαλακρή» κεντρική πλατεία που την κατάπιε το αδρά επιδοτούμενο γκαράζ, τη λεηλασία της ‘Όασης’ για την οποία δεν έχει κανείς- ούτε πρώην ούτε νυν- έχει λογοδοτήσει, τους κολλητούς μισθούς στο ΔΗΠΕΘΕ, την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων στην κατασκευή της ‘τερατώδους’ Κενάν Μεσαρέ, το δημαρχείο το οποίο επιτηρούσαν οι δήθεν αγανακτισμένοι πολίτες.
Όσο για το έλλειμμα του 1,3 εκ. ευρώ στα ταμεία του Δήμου το οποίο ανακαλύφτηκε έναν χρόνο πριν ούτε ο πρώην ούτε ο νυν δήμαρχος μπορούν να δεχτούν ότι η διαχείριση των οικονομικών θα μπορούσε να υπόκειται σε διαρκή κοινωνικό έλεγχο μέσα από σώμα κληρωτών πολιτών.
Καλούμε τους ενεργούς πολίτες να δράσουμε μακριά από ‘σωτήρες’ που θα ζητήσουν την ψήφο μας, δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς: στη γειτονιά και την πόλη δημιουργώντας θεσμούς άμεσης δημοκρατίας και τοπικής αυτοθέσμισης.

Χειρονομία Αντιεξουσιαστική Κίνηση, Γιάννενα, Ιανουάριος 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *