ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΩΡΑ!

αφίσα 3Η Χειρονομία Αντιεξουσιαστική Κίνηση καταδικάζει τις αλλεπάλληλες αστυνομικές επεμβάσεις στο εργοστάσιο της «Spider-Γενική Ανακύκλωση ΑΕ», στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, όπου από την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι παλεύουνε για να μην απολυθούν 17 από τους συνολικά 40 που απασχολούνται εκεί, στις εγκαταστάσεις του ΚΔΑΥ της οικογένειας Πέτσιου (πρώην πρόεδρος περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου).
Με την κάλυψη της «πρώτης φορά αριστερά» κυβέρνησης, με τη στήριξη της δικαιοσύνης (το δικαστήριο την Τρίτη έκρινε, για τυπικούς λόγους, παράνομη και καταχρηστική την απεργία που είχε προκηρυχτεί)η διοίκηση της επιχείρησης χρησιμοποιεί, κάθε μέσο, ώστε να εντατικοποιήσει την εργασία, να μειώσει τα μεροκάματα και να αυξήσει τα κέρδη της.

Ανακυκλώνοντας, εκτός από τις συσκευασίες που απλόχερα της παρέχουν οι δήμοι, μέσω των δημοτικών συστημάτων συλλογής, και ανθρώπους που θα εκβιάζονται για ένα μεροκάματο του τρόμου.
Στο εργοστάσιο, όπως έχει καταγγελθεί στην επιθεώρηση εργασίας Ηπείρου από το σωματείο εμποροϋπαλλήλων, δεν τηρούνται μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ενώ ελλοχεύει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων εάν αναφλεγούν οι σωροί με τα εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες ανακυκλώσιμα υλικά.
Στο εργοστάσιο της ίδιας επιχείρησης στον Ασπρόπυργο τον Ιανουάριο του 2015 η αστυνομία συνέλαβε απεργούς. Τότε είχαμε συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, τώρα συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Καμιά διαφορά.
Από τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου τον Ιούνιο γέμισε τοξικό νέφος η Αττική.
Στον Ασπρόπυργο τον Αύγουστο του 2009 βρέθηκε νεκρός ένας 46χρονος εργάτης από το Μπανγκλαντές κάτω από τόνους πεπιεσμένου ανακυκλώσιμου υλικού. Τρία χρόνια αργότερα ένας ακόμη μετανάστης έχασε τη ζωή του εκεί.
Το 2013, δύο οργανώσεις (Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων -ΠΡΩΣΥΝΑΤ και η κίνηση Ecoeleusis) κατέθεσαν έγγραφες καταγγελίες ότι το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου λειτουργούσε ως «πλυντήριο» για τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων (δηλαδή κοινών σκουπιδιών) ως ανακυκλώσιμων.
Τον Μάρτιο, καμουφλαρισμένο φορτίο με απόβλητα της εταιρείας κατευθυνότανε από τον Ασπρόπυργο στη Βουλγαρία και το σταμάτησαν οι αρχές της γείτονος. Επέβαλαν πρόστιμα οι επιθεωρητές περιβάλλοντος και τελικά, τον Ιούνιο, κατευθύνθηκε στα Γιάννενα στις εγκαταστάσεις της Spider.
Μπορεί να απαντήσουν οι αρμόδιοι τι απέγινε;
Στην Τρίπολη απασχολούνται 17 εργαζόμενοι οικονομικοί μετανάστες σε άθλιες συνθήκες. Απεργιακές κινητοποιήσεις γίνονται κατά καιρούς στα εργοστάσια σε Ηράκλειο, Βόλο.
-Καλούμε το Δήμο Ιωαννιτών να ανακαλέσει άμεσα τη συνεργασία με την επιχείρηση που απολύει εργαζόμενους.
-Καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ανακαλέσει άμεσα όλες οι άδειες που έχουνε δοθεί στην επιχείρηση συμφερόντων του Δ. Λαζόπουλου.
-Οι εργαζόμενοι μαζί με την κοινωνία μπορούν να αναλάβουν την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου μέσα από ένα δημόσιο και αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης στο οποίο δεν θα συμμετέχουν οι εργολάβοι των σκουπιδιών που ευθύνονται για θανάτους εργαζομένους και τη ρύπανση της δημόσιας υγείας.
Ένα σύστημα, κοινωνικά ελεγχόμενο μέσα από δημοκρατικές συνελεύσεις, το οποίο θα προωθεί τη μείωση του όγκου, τη συλλογή στην πηγή, την οικολογική διαχείριση της καθημερινότητας.
-Καμία δίωξη των απεργών και των αλληλέγγυων.

ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Γιάννενα, Νοέμβριος 2015,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *