Με τους πρόσφυγες ενάντια στην Ευρώπη-φρούριο

1910402_852242004919599_2245290079002093523_nΧιλιάδες πρόσφυγες, θύματα των επεκτατικών καπιταλιστικών πολέμων σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, καταφτάνουν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Ηπείρου με στόχο το ταξίδι προς την ευημερούσα Δύση – η τοπική κοινωνία, στην πλειοψηφία της, εκφράζει έμπρακτα, με κάθε τρόπο την αμέριστη αλληλεγγύη της.
Το αδιάκοπο προσφυγικό-μεταναστευτικό ρεύμα και η πολιτική του διαχείριση ξεγυμνώνει κάποιες απώτερες πρακτικές της καπιταλιστικής Ευρώπης: την αντιμετώπιση όλων μας ως αναλώσιμων για πάσα χρήση, την οικοδόμηση μιας Ένωσης-φρούριο που υψώνει τείχη, θαλασσοπνίγει, καταστέλλει, βασανίζει, βάζει τη ζωή στο παζάρι των οικονομικών σχέσεων με καθεστώτα όπως αυτά του Ερντογάν, του Άσαντ και άλλων δικτατορίσκων.

Σε αυτή την οικοδόμηση της Ευρώπης των αποκλεισμών και της εξαίρεσης από το δικαίωμα στη ζωή, το ελληνικό Κράτος, πρωταγωνιστεί είτε με δεξιά είτε με αριστερή διαχείριση, με αποκορύφωμα τον φράχτη στον Έβρο ο οποίος είχε ως συνέπεια εκατοντάδες θανάτους προσφύγων στο Αιγαίο. Τα θεσμικά δάκρυα για τους πνιγμένους Αϊλάν θα είναι πάντα κροκοδείλια όταν όλοι γνωρίζουν ότι ο φράχτης αυτός διατηρήθηκε αποτελώντας μάλιστα πρότυπο καταστολής για την οικοδόμηση αντίστοιχων σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Τώρα, η συγκυβέρνηση αφού έφερε τη βάρβαρη πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ να παίξει το ρόλο του χωροφύλακα σε βάρος των προσφύγων στο Αιγαίο, τρέχει να κατασκευάσει καινούρια, κλειστά κέντρα κράτησης/φυλακές για όσους – τους περισσότερους- δεν ταιριάζουν στο προφίλ του πρόσφυγα που έχει αποφασίσει η ΕΕ, παζαρεύει με το τουρκικό Κράτος την απέλαση χιλιάδων προσφύγων/μεταναστών για να φυλακιστούν στα τούρκικα «δημοκρατικά» στρατόπεδα, συναινεί στις επιθέσεις του τουρκικού Κράτους στους Κούρδους αγωνιστές/στριες της Ροτζάβα που παλεύουν για αξιοπρέπεια, δημοκρατία, ελευθερία.
Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στη βαρβαρότητα των κλειστών κέντρων κράτησης που ετοιμάζουν, στην διαχείριση των ανθρώπων με όρους οικονομίας και εμπορεύματος στις δομές φιλοξενίας που φτιάχνονται και στην περιοχή μας.

Δεν μπορούμε να σωπάσουμε απέναντι στον σχεδιασμό που θέλει τους πρόσφυγες «μιάσματα», μακριά από τα αστικά κέντρα, για να μην διαταραχθεί η φαινομενική ησυχία που εξασφαλίζει στα αφεντικά το καθεστώς της αριστερής κυβέρνησης υλοποιώντας το βάρβαρο τρίτο μνημόνιο.

Δεν θα ανεχτούμε την φιλανθρωπία των κερδοσκόπων του Κεφαλαίου, την αριστερή φιλανθρωπία που λαμβάνει αντικοινωνικές αποφάσεις στο κοινοβούλιο, τις υστερόβουλες πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης που παζαρεύει τη φιλοξενία προσφύγων με λίγα ευρώ, τα κοράκια των ΜΚΟ που είδαν χρήμα και τρέχουν. Στεκόμαστε δίπλα και συμμετέχουμε σε αυτοοργανωμένες πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης από όλους και με όλους.
Να αγωνιστούμε για την ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση, την αξιοπρεπή διαμονή και σίτιση, την παροχή πλήρων δικαιωμάτων σε όλες και όλους τους πρόσφυγες/μετανάστες. Κόντρα στους διαχωρισμούς ανάμεσα σε ντόπιους και ξένους. Ενάντια στην ιεραρχία, το ρατσισμό, τον εθνικισμό,
Οι άνθρωποι δεν είναι εμπορεύματα. Αλληλεγγύη στο μαχόμενο κουρδικό λαό. Σύνορα ανοιχτά για όλους. Ελεύθερη μετακίνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, σας καλούμε σε δημόσια συζήτηση για το προσφυγικό τώρα
«Ούτε σύνορα , ούτε φράχτες»
την Παρασκευή, 18 Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα
στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Αλιμούρα» (Γ. Ελιγιά 20, Ιωάννινα),
με σύντροφο από την κατάληψη προσφύγων και μεταναστών Νοταρά 26 (Αθήνα, Εξάρχεια).

ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ-ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
xeironomiagiannena@gmail.com
Γιάννενα, Μάρτιος 2016

*Υπενθυμίζουμε ότι είδη πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες συγκεντρώνονται καθημερινά (από τις 6 το απόγευμα) στον εκχ «αλιμούρα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *