Προβολή: Το «This Changes Everything» της Ναόμι Κλάιν στα Γιάννενα

12891005_1750965335172980_6959926791497715767_oΒασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Καναδής δημοσιογράφου και ακτιβίστριας Ναόμι Κλάιν, το ντοκιμαντέρ του Άβι Λιούις, «This Changes Everything» (Αυτό τα Αλλάζει Όλα – 2015), πραγματεύεται την υπέρτατη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής παρουσιάζοντας επτά δυναμικά πορτραίτα αγωνιζόμενων στην πρώτη γραμμή κοινοτήτων, από την Μοντάνα και την Αλμπέρτα μέχρι τις ακτές της Νότιας Ινδίας, το Πεκίνο.

Ανάμεσα τους βέβαια συναντάμε και το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στην βορειανατολική Χαλκιδική.
Ενενήντα λεπτά που πληροφορούν, εμπνέουν, παρακινούν, που αφηγούνται όχι μια ακόμα ιστορία καταστροφής του περιβάλλοντος αλλά μια ευκαιρία αποδόμησης του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου με την προοπτική οικοδόμησης ενός ριζικά καλύτερου.
Ενός μοντέλου το οποίο θα στηρίζεται στην αυτενέργεια των πολιτών, στις δομές άμεσης δημοκρατίας και αντιεξουσιαστικής οικονομίας, στον σεβασμό των φυσικών πόρων, κόντρα στην κρατική ή ιδιωτική διαχείριση.
Η προβολή της Τετάρτης αποκτά επικαιρότητα από τη στιγμή που η «κυβέρνηση της αριστεράς» συναινεί με κάθε τρόπο στα καταστροφικά σχέδια της El Dorado και του Μπόμπολα, εγκρίνοντας μελέτες περιβαλλοντικών καταστροφών, διατηρώντας τον στρατό κατοχής στην περιοχή, αγνοώντας κάθε έκκληση, κάθε διαμαρτυρία για σταμάτημα του καταστροφικού έργου.

Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ προβολή του για την πόλη των Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Απριλίου στις 7:30 το απόγευμα στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Αλιμούρα» (Γ. Ελιγιά 20), με πρωτοβουλία της Χειρονομίας Αντιεξουσιαστικής Κίνησης.
Την προβολή θα ακολουθήσει δημόσια συζήτηση για τις προοπτικές του antigold κινήματος, την αλληλεγγύη σε τοπικό επίπεδο στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, την κοινωνική και οικολογική κρίση των καιρών μας.

«Το μεταλλείο χρυσού των Σκουριών είναι μια άμεση απειλή για την ασφάλεια, την επιβίωση και για οικονομία και γι’αυτό οι άνθρωποι αντιδρούν εξαιρετικά έντονα», επισημαίνει η Ναόμι Κλάιν η οποία επισκέφτηκε τις Σκουριές το 2013, ενώ νωρίτερα είχε μιλήσει στο 4ο διεθνές φεστιβάλ B-Fest της αντιεξουσιαστικής εφημερίδας «Βαβυλωνία».

Το «This Changes Everything» (Αυτό τα Αλλάζει Όλα – 2015), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στις 13 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τόροντο, όπου και τιμήθηκε με το 2ο Βραβείο Κοινού – 2nd place / People’s Choice Award.

ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *