3o Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ/ Φωτογραφίες – Aπολογισμός

Το 3ο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ διοργανώθηκε με επιτυχία το 3ήμερο 24-25 Ιούνη 2017 στο Θεατράκι Σκάλας με την ενεργό και ισότιμη συμμετοχή συμπολιτών και συντρόφων από τα Γιάννενα και άλλες πόλεις της χώρας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι με την παρουσία τους βοήθησαν για 3 ημέρες να αναδείξουμε τον πολιτισμό της ελευθερίας και της αλληλεγγύης και να δημιουργήσουμε μαζί έναν προσωρινό ελεύθερο δημόσιο χώρο απέναντι στην κουλτούρα του θεάματος και του κέρδους.
Απέναντι στα μαγαζιά που επεκτείνονται επιθετικά, ιδιωτικοποιώντας λαθραία τον δημόσιο χώρο με τις πλάτες των τοπικών αρχών, που στρώνουν τα τραπέζια τους καταλαμβάνοντας τους πεζόδρομους και τεμαχίζουν το κοινό δημόσιο έδαφος της πόλης σε καταναλωτικά κουτάκια μοναχικών ατόμων, δείξαμε συλλογικά την δυνατότητα ενός πραγματικά κοινωνικού δημόσιου χώρου, που συντίθεται από τις ελεύθερες ανθρώπινες σχέσεις, την επικοινωνία και την αλληλεγγύη, όπου η πόλη γίνεται πεδίο ελευθερίας και όχι εμπορίας.
Απέναντι σε μια δημοτική αρχή που εμπορεύεται την πόλη ωσάν να της ανήκει και η οποία επιχείρησε να σαμποτάρει το 3ο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση του δημόσιου χώρου, δείξαμε ότι τα Γιάννενα ανήκουν στους πολίτες και όχι στους πελάτες. Καταγγέλλουμε τη στάση της δημοτικής αρχής που έχει το θράσος να ανακοινώνει ψευδεπίγραφα ‘προγράμματα συμμετοχικού σχεδιασμού’, ενώ προωθεί την λεηλασία της πόλης, την οικοδόμηση του Μάτσικα, την επιθετική επέκταση συγκεκριμένων μαγαζιών και επιχειρηματιών, και την ίδια στιγμή επιτίθεται με απειλές και καταστολή σε κάθε πραγματικά ελεύθερη κοινωνική εκδήλωση στο δημόσιο χώρο. Σε μία εποχή φημολογούμενης κοινωνικής ‘ύφεσης’ η ίδια η κοινωνία της πόλης φρόντισε να τους δείξει ότι δεν έχουν δικαιοδοσία πάνω της.
Είχαμε την ευκαιρία την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ να συζητήσουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των κοινωνικών αγώνων για την απελευθέρωση του δημόσιου εδάφους, να θυμηθούμε τις μάχες της πλατείας, του Ξενία, της Όασης και να ψηλαφίσουμε τον ορίζοντα που ανοίγεται μπροστά μας, ενάντια στις ανεμογεννήτριες, την καταστροφή των δημόσιων υδάτων, την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ζωής. Την δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ μπορέσαμε να συζητήσουμε βιώματα και συμπεράσματα συντρόφων από την Ροζάβα, από την Τουρκία, την Βουλγαρία, και να δούμε έμπρακτα τα δίκτυα που μας ενώνουν σε μία παγκόσμια κοινότητα αλληλεγγύης. Την τρίτη ημέρα συζητήσαμε την κατάρρευση της εθνικής πολιτικής και τις δυνατότητες και τις προοπτικές της άμεσης δημοκρατίας.
Δεν θέλουμε την δημοκρατία απλώς ως σύνθημα, ζητούμε να την πραγματώσουμε, απελευθερώνοντας τον κοινωνικό μας χώρο και χρόνο, συνεπείς στην θέση που αναφέραμε στο κείμενο παρουσίασης του Φεστιβάλ, πως δηλαδή, ‘θεωρούμε τα φεστιβάλ συμπυκνωμένες ημέρες αλληλεπίδρασης και ανοιχτού πολιτικού διαλόγου. Συναντήσεις που ανοίγουν ρωγμές ελευθερίας στην καθημερινότητα της πόλης με πρόθεση να δείξουμε πως ένας κόσμος αυτόνομης πράξης, ελεύθερης συνύπαρξης και δημιουργίας από τα κάτω είναι υπαρκτός. Βρίσκεται στην άρνηση της πολιτικής της αντιπροσώπευσης και του πολιτισμού του θεάματος και της κατανάλωσης, βρίσκεται στη δημιουργία θεσμών ελευθερίας και ισότιμης συναπόφασης.’
Για τρεις μέρες όλοι μαζί, με ντόπιες μουσικές και καλλιτέχνες της πόλης έξω από τα κυκλώματα του κέρδους δείξαμε τον πολιτισμό της κοινωνίας, τον πολιτισμό που η δημοτική αρχή ούτε μπορεί ούτε θέλει να κοιτάξει όταν αναζητεί αποτυχημένα να κάνει τα Γιάννενα ‘πολιτιστική πρωτεύουσα’ και ‘βιτρίνα’. Ο ζωντανός πολιτισμός των ελεύθερων ανθρώπων θρυμματίζει τις βιτρίνες και ανοίγει κόμβους ελευθερίας, σπέρματα του ελεύθερου κόσμου που έρχεται.
Ευχαριστούμε ξανά όλους όσοι βοήθησαν σε αυτή την αυτόνομη γιορτή όπου δεν υπήρχαν θεατές και θεατρίνοι, μόνο η απελευθερωμένη συνεύρεση των τραγουδιών και του μέλλοντός μας.
– ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ
– ΑΜΕΣΗ ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΡΙΑΝΝΑΣ Β. Λ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *