ΕΞΩ ΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΪΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ROSA NERA ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Άλλη μία κατάληψη εκκενώθηκε, αυτή τη φορά στα Χανιά. Έπειτα από την εκκένωση της Terra Incognita και την προσπάθεια εκκένωσης της κατάληψης της Libertatia στη Θεσσαλονίκη, ενόψει και της επίσκεψης Μητσοτάκη στις 12 Σεπτέμβρη, σειρά πήρε η Rosa Nera στα Χανιά. Δυνάμεις καταστολής μαζεμένες από όλο το νησί και την Αθήνα, πήγαν χαράματα για να αιφνιδιάσουν τον κόσμο της κατάληψης, δηλαδή μεταξύ άλλων πρόσφυγες, μετανάστες, ευπαθείς ομάδες κλπ. Για όσους-ες δεν γνωρίζουν, η κατάληψη της Rosa Nera βρίσκεται στο Λόφο Καστέλλι σε εγκαταλελειμμένο κτίριο του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο πολυπράγμων πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και νυν υφυπουργός Παιδείας Διγαλάκης, ένθερμος οπαδός της Νέας Δημοκρατίας και εμπλεκόμενος με εταιρία, η οποία θέλει να μετατρέψει το κτίριο σε ξενοδοχείο, φυσικά είχε βάλει χρόνια τώρα λυτούς και δεμένους για να εκκενωθεί η Ρόζα. Για να το πούμε απλά, η κατάληψη της Ρόζα είναι στολίδι για την πόλη των Χανίων. Αξιοποιεί δεκάξι χρόνια τώρα ένα παρατημένο κτίριο, δίνοντας ζωή κι ελευθερία στους ανθρώπους που την λειτουργούν, μεταξύ των οποίων και πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και συνολικά στην χανιώτικη κοινωνία. Έχει εμπλακεί σε κάθε κοινωνικό αγώνα ενάντια στη λεηλασία της φύσης, στον φασισμό, στην ιδιωτικοποίηση και το μαράζωμα του δημοσίου χώρου από το κεφάλαιο, στην ακραία φτωχοποίηση και την εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας και όχι μόνο.

Φυσικά, σε μία πόλη, γενέτειρα της βρώμικης οικογένειας των Μητσοτάκηδων, που έχει πλημμυρίσει από μαγαζιά και τουρισμό, μετατρεπόμενη το καλοκαίρι σε θεματικό πάρκο για τουρίστες, που έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες του κεφαλαίου και αφήνει την κοινωνία της να ρημάζει υπό το βάρος του κέρδους, μία κατάληψη με τέτοια ιστορία πρέπει να εξολοθρευτεί. Η αλητεία της εξουσίας δεν έχει τελειωμό. Τα ρουσφέτια, τα πελατειακά συμφέροντα, το βόλεμα των δικών τους, η ακραία παραπληροφόρηση ή η απόκρυψη της αλήθειας από την κοινωνία, είναι μόνιμη στρατηγική της Ν.Δ. Κι όπου ο κόσμος αρχίζει να αμφισβητεί την κακοδιαχείριση σε ζητήματα πανδημίας, συστήματος υγείας, προσφυγικού κλπ, έρχεται η καταστολή να εμπεδώσει την πραγματικότητα την οποία πρέπει όλοι-ες να συνηθίσουμε ή αλλιώς θα έχουμε χοντρά μπλεξίματα.

Στη Ρόζα Νέρα πρόσφατα βρέθηκε και σύντροφος, για να μιλήσει για το ζήτημα των πετρελαίων στην Ήπειρο, ως μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις. Στέλνουμε δύναμη στις συντρόφισσες και τους συντρόφους της κατάληψης και σε όλο τον κόσμο των Χανίων που αντιστέκεται απέναντι στην καταστολή και την ερημοποίηση της πόλης του. Οι καταλήψεις είναι ελεύθεροι χώροι, που αμφισβητούν την κανονικότητα του κέρδους, που αντιστέκονται στην αθλιότητα της εξουσίας, που δημιουργούν απελευθερωμένες, αδιαμεσολάβητες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *