Χρονικό του Δεκέμβρη (από τα “παιδιά της γαλαρίας”)

Τα γεγονότα στα Γιάννενα…

Η είδηση μέσα σε λίγες ώρες φτάνει και στα Γιάννενα. Περίπου 300 άτομα συγκεντρώνονται στο άλσος με στόχο το αστυνομικό μέγαρο. Στο ξεκίνημα της πορείας βρέθηκε μπροστά σε τζιπ συνοριακών φυλάκων. Αυθόρμητα μια ομάδα διαδηλωτων επιτέθηκε προκαλώντας φθορες στο τζιπ και τραυματίζοντας τον οδηγό. Ο συνοδηγός απαντά με προτεταμένο το όπλο. Η πορεία παρ’ όλα αυτά συνεχίζει με ακόμα μεγαλύτερο πάθος προς στο αστυνομικό τμήμα επιτιθέμενη στη διαδρομή σε τράπεζες κι άλλους συμβολικούς στόχους. Βροχή από πέτρες προκαλούν φθορές στο κτήριο του Α.Τ και σε σταθμευμένα περιπολικά. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ απαντούν με χημικά. Η πορεία υποχωρεί συνεχίζοντας τις επιθεσεις σε τράπεζες. Αργότερα διαδηλωτές επιτίθενται στο πάρκιγκ της αστυνομίας καταστρέφοντας περιπολικά και αυτοκίνητα της ασφάλειας. Την επόμενη μέρα 600 διαδηλωτες ξεκινούν πορεία από το εργατικό κέντρο. Κάποιοι περαστικοί επιδοκιμάζουν τις επιθέσεις σε τράπεζες που πραγματοποιούνται από τους διαδηλωτες την ώρα που η πορεία περνάει από την οδό Αβέρωφ. Στο ύψος του δημαρχείου δυο διμοιρίες των ΜΑΤ επιτίθενται με χημικά στην πορεία. Οι διαδηλωτές κατευθύνονται προς το ύψος της ακαδημίας κι ένας νεαρός διαδηλωτής ξυλοκοπείται από άνδρες των ΜΑΤ και μεταφέρεται στο νοσοκομείο με αιμάτωμα στο μάτι. Ο πρόεδρος των πανεπιστημιακών και ένας άλλος συνδικαλιστή της πόλης τραυματίζονται ελαφρώς στην προσπάθειά τους να τον διασώσουν. Η πορεία διαλύεται, ένα κομμάτι της φτάνει στις εστίες δόμπολής και λίγο μετά τις 7 καταλήγει στην πλατεία Πάργης. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν δείχνουν να κρατούν καμία αμυντική στάση, προφανώς αντίθετα από τις δηλώσεις Παυλόπουλου.

Τη Δευτέρα 8/12 μετά από μαζικές συνελεύσεις καταλαμβάνονται όλες οι σχολές του πανεπιστημίου ιωαννίνων. Το ίδιο πρωί πραγματοποιείται πορεία από μαθητές της πόλης η οποία καταλήγει μπροστά στο μπατσομέγαρο. Στην απογευματινή πορεία των φοιτητικών συλλόγων συμμετεχουν 1500 άτομα. Οι διαδηλωτές ξεκινούν από την ακαδημία φτάνουν στο εργατικό κέντρο και επιστρέφουν στη νομαρχία. Στο υψος του αστυνομικού μεγάρου λίγες πέτρες προς τις διμοιρίες γίνονται αφορμή για ευρεία χρήση δακρυγόνων. Η πορεία κόβεται πάλι στη μεση και για ένα δυώρο σχεδόν οι διαδηλώτες παίζουν κλεφτοπόλεμο με τα ΜΑΤ.

Την Τρίτη 9/12 τουλάχιστον 3000 άτομα συμμετέχουν στην πορεία  που καλούν μαθητές, φοιτητικοί σύλλογοι και εκπαιδευτικοί. Οι αστυνομικές δυνάμεις εκείνη την ημέρα έχουν συγκεντρωθεί στο μπατσομέγαρο το οποίο προστατεύουν με 6 διμοιρίες και οδοφράγματα από κλούβες. Η πορεία ξεκινά από το ύψος της Ακαδημίας και αφού περνά από κεντρικά σημεία της πόλης (πλατεία Πάργης, Χαριλάου Τρικούπη κλπ) καταλήγει σε κοντινό σημείο από τις διμοιρίες. Μετά από λίγη ώρα οι διμοιρίες των ΜΑΤ, με ξεκάθαρα επιθετικές προθέσεις,  ρίχνουν χημικά στο σύνολο των διαδηλωτών. Ένα μικρό κομμάτι της πορείας στρίβει προς την οδό Ν. Ζέρβα προσπαθώντας μάταια να διασπάσει τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο στόχος τους όμως εκείνη την ημέρα δεν ήταν απλώς να διαλύσουν τους διαδηλωτές και να τερματίσουν την συγκέντρωση άλλα επιπλέον να μεταφέρουν την σύγκρουση εκτός του κέντρου της πόλης και να αποκλείσουν τους διαδηλωτές στις εστίες Δόμπολης. Λίγο πριν τις εστίες οι διαδηλωτές προσπαθούν να απαντήσουν στους άνδρες των ΜΑΤ πετώντας πέτρες μερικές από τις οποίες δυστυχώς επιστρέφονται. Οι διμοιρίες απαντούν με ακόμα μεγαλύτερη ρίψη χημικών δεν διστάζουν μάλιστα να ρίξουν και εντός του χώρου των εστιών, Μια φοιτήτρια και οικότροφος της εστίας μεταφέρεται στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Τα ΜΑΤ συνεχίζουν προκλητικά απειλώντας με εισβολή εντός του κτηρίου…Το βράδυ της ίδιας μέρας πιθανότατα μηχανισμοί της ασφάλειας διαρρέουν κάλεσμα για συγκέντρωση στις 9 το βράδυ στη Νομαρχία. Όσοι ανταποκρίνονται σ’ αυτό τραμπουκίζονται από ασφαλίτες στα γύρω στενά του κέντρου της πόλης.

Την Τετάρτη 10/12 χίλια περίπου άτομα συμμετέχουν στην εργατική πορεία η οποία ξεκινά από το εργατικό κέντρο και καταλήγει στη νομαρχία.

Την Παρασκευή 12/12 καταλαμβάνεται συμβολικά το δημαρχείο από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι από αντιεξουσιαστές με στόχο την αντιπληροφόρηση στην τοπική κοινωνία για την κρατική δολοφονία, τα γεγονοτα που την ακολούθησαν, την καταστολή που δέχθηκαν όσοι συμμετείχαν στις δυναμικές διαδηλώσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο… Το απόγευμα καλείται πορεία από το συντονιστικό καταλήψεων και γενικών συνελεύσεων των σχολών με σημείο έναρξης τη Δόμπολη. Την ίδια ώρα ξεκινά πορεία ενάντια στην κρατική καταστολή από αναρχικούς/αντιεξουσιαστές από το δημαρχείο. Οι δύο αυτές πορείες συναντιούνται και γίνονται ένα στο ύψος του Ξενία στον κεντρικό δρόμο της Δωδώνης. Παρά τον ασφυκτικό κλοιό της αστυνομίας πάνω από 600 διαδηλωτές κατευθύνονται προς την Καλούτσιανη και τις γύρω περιοχές. Η πορεία ολοκληρώνεται μετά από αρκετή ωρα στο εργατικό κέντρο.

Την Δευτέρα 15/2 τα ξημερώματα δέχονται επίθεση τα γραφεία της λαικής ακροδεξιάς εφημερίδας Πρωινά Νέα. Το σημείο γεμίζει από χιλιάδες τρικάκια ενάντια στην κρατική καταστολή και τον κόσμο της εξουσίας, ενάντια στην αστυνομική βία καθώς και στο ρόλο των Μ.Μ.Ε. Επίσης τρικάκια αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της εξέγερσης.

Το ίδιο πρωί καταλαμβάνονται με πρωτοβουλία της “Χειρονομίας- Αντιεξουσιαστικής Κίνησης”, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων καθώς και το πνευματικό κέντρο. Το πρώτο σε μια προσπάθεια να μετατραπεί σε μια εστία αντιπληροφόρησης και το δεύτερο σε έναν ανοιχτό χώρο ζύμωσης και συνδιαμόρφωσης απόψεων σχετικά με τα γεγονότα των ημερών και όχι μόνο. Κάποια από τα αιτήματα που αρθρώνει αυτό το εγχείρημα είναι ο άμεσος αφοπλισμός των αστυνομικών δυνάμεων, η απομάκρυνση των διμοιριών τόσο από τα Γιάννενα όσο και από το χωριό Ελληνικό (υπόθεση ΧΥΤΑ Ελληνικού), άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, κατάργηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας κλπ.

Την Τετάρτη 17/12 οι φοιτητικοί σύλλογοι καταλαμβάνουν το δημαρχείο προς έκπληξη των αστυνομικών αρχών που ανέμεναν κατάληψη της νομαρχίας. Η δημοτική αρχή με αφορμή αυτήν την κίνηση καταγγέλλει τις καταλήψεις των δημόσιων χώρων ως “κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας για την οποία μάλιστα (σ.σ. Οι καταληψίες) αγωνίζονται” και απειλεί ανοιχτά με επέμβαση των ΜΑΤ και συλλήψεις, εάν ραδιόφωνο και πνευματικό κέντρο δεν αφεθούν μέχρι τις 3 το μεσημέρι εκείνης της μέρας. Εντέλει η κατάληψη λήγει εκείνο το μεσημέρι ένω οι καταλήψιες καταγγέλλουν τις δημοτικές αρχές για την αντικοινωνική τους στάση.

Την Παρασκευή 19/12 πυρπολούνται δύο τράπεζες εντός και εκτός του Πανεπιστημίου η τράπεζα εκτός καταστέφεται σχεδόν ολοσχερώς και ακολουθεί αναληψη ευθύνης σε δικτυακά μέσα.

Το Σάββατο 20/12 πραγματοποιείται κατάληψη του δημοτικού ραδιοφώνου με σκοπό την αντιπληροφόρηση και στη συνέχεια μικροφωνική σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης.

Την Παρασκευή 26/12 τα ξημερώματα πυρπολείται και καταστρέφεται το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του υφυπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ, Στ. Καλογιάννη στην πυλωτή του σπιτιού του.

Την Τετάρτη 31/12 μικροφωνική αντιπληροφόρησης πραγματοποιείται στον πεζόδρομο της Καλλάρη με στόχο κυρίως την αλληλεγγύη προς τους διωκόμενους και συλληφθέντες αγωνιστές των ημερων που προηγήθηκαν. Αναρτάται επίσης ένα μεγάλο πανό αλληλεγγύης στο κάστρο της πόλης. Την ίδια μέρα κάποιοι άλλοι αλληλέγγυοι επισκέπτονται τους εργαζομένους στο εργοστάσιο Καρυπίδη που εκείνες τις μέρες βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Την Παρασκευή 9/1/2009 πραγματοποιείται πανεκπαιδευτική διαδήλωση με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Ν. Τεμπονέρα. Την ίδια μέρα καταλαμβανεται το εργατικό κέντρο με πρωτοβουλία της ανοιχτής συνέλευσης εργαζομένων, ανέργων, φοιτητών και μαθητών σε μια προσπάθεια να μετατραπεί ο χώρος αυτός σε εστία αντιπληροφόρησης καθώς και σ’ εναν ανοιχτό χώρο ζύμωσης και οργάνωσης της αλληλεγγύης σχετικά με τον αγώνα των εργαζομένων στον Καρυπίδη καθώς και με την υπόθεση της Κ. Κούνεβα (βλ. το αφιέρωμα μας εδώ). Επιπλέον άλλο ένα ζήτημα που άνοιξε εντος των διαδικασιών στο εργατικό κέντρο ήταν η αλληλεγγύη στους διωκόμενους της εξεγερσης. Η κατάληψη λήγει τέσσερις μέρες μετά.

Τη Δευτέρα 12/1 αλληλέγγυοι/-ιες κυριώς από τον αντεξουσιαστικό χώρο της πόλης κατεβαίνουν μαζικά στην Λάρισα όπου πραγματοποιείται πορεία αλληλεγγύης στους διωκόμενους με τρομονόμο μαθητές που συνελήφθησαν εκεί κατά την διάρκεια της εξέγερσης.

Την Πέμπτη 22/1 πραγματοποιείται μαζική πορεία αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα.

πηγή : ‘Τα παιδιά της γαλαρίας”

ÉÙÁÍÍÉÍÁ - ÅÐÅÉÓÏÄÉÁ ÓÅ ÐÏÑÅÉÁ ÃÉÁ ÔÇÍ ÄÏËÏÖÏÍÉÁ ÔÏÕ 16×ÑÏÍÏÕ ÌÁÈÇÔÇ ÁËÅÎÁÍÄÑÏÕ ÃÑÇÃÏÑÏÐÏÕËÏÕ.
ÉÙÁÍÍÉÍÁ – ÅÐÅÉÓÏÄÉÁ ÓÅ ÐÏÑÅÉÁ ÃÉÁ ÔÇÍ ÄÏËÏÖÏÍÉÁ ÔÏÕ 16×ÑÏÍÏÕ ÌÁÈÇÔÇ ÁËÅÎÁÍÄÑÏÕ ÃÑÇÃÏÑÏÐÏÕËÏÕ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *