Η περιοχή που θα ξεκινήσει η έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα είναι στο Καλπάκι, του Δήμου Πωγωνίου, κοντά στο Ζαγόρι. Η υπό παραχώρηση περιοχή όμως είναι μεγαλύτερη, και περιλαμβάνει πέρα του Δήμου Πωγωνίου, το Δήμο Ζαγορίου, μεγάλο τμήμα της Ν.Ε. Θεσπρωτίας συμπεριλαμβανομένου και του ποταμού Καλαμά μετά του Δέλτα αυτού στη Σαγιάδα.
Στην πρώτη φάση των ερευνών περιλαμβάνεται η γεωφυσική σεισμική έρευνα στην περιοχή της Ζίτσας και στους Δήμους Σουλίου, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας. Έπειτα θα ακολουθήσουν οι έρευνες σε Δωδώνη, Πωγώνι και Ζαγόρι, με στόχο έως το τέλος του επόμενου έτους να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο των 400 χλμ που θα ερευνηθούν στην Ήπειρο ενώ το 2021 αναμένεται η πρώτη γεώτρηση για υδρογονάνθρακες σε περιοχές των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας. Τα αναπόφευκτα αποτελέσματα ανάμεσα στα άλλα αφορούν τον κίνδυνο απελευθέρωσης στην ατμόσφαιρα υδρόθειου το οποίο είναι ένα άχρωμο, δηλητηριώδες, διαβρωτικό, εύφλεκτο και εκρηκτικό αέριο.
‐Αυτο μας οδηγεί στον μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιών από τις εκρήξεις του εύφλεκτου αερίου που σε συνδυασμό με την ύπαρξη έντονης και μοναδικής βλάστησης της Ηπείρου, κατά τις περιόδους του καλοκαιριού θα κινδυνεύει να μετατραπεί ο τόπος σε πύρινη κόλαση. Έναν εφιάλτη που τον ζούμε κάθε χρόνο στην Ελλάδα και χωρίς το υδρόθειο.
Αναμφισβήτητη ειναι και η μεγάλη μόλυνση των νερών που αποτελούν τον πραγματικό πλούτο και κοινωνικό αγαθό για τους κατοίκους. Όλοι ξέρουμε τον πολυμέτωπο πόλεμο για το νερό που έχει ανοίξει είτε αφορά την εκμετάλλευση των αστικών υδάτων είτε τις εταιρίες εμφιάλωσης. Τέλος, έχουμε πιθανές κατολισθήσεις και άλλα ανάλογα εδαφολογικά προβλήματα ενώ και κίνδυνο σεισμών.
Ένα απ’ τα σημαντικότερα ζητήματα σχετικά με τις εξορύξεις, χερσαίες η θαλάσσιες είναι η αυξημένη πιθανότητα ατυχήματος. Να θυμηθούμε την πρόσφατη περίπτωση της Σαλαμίνας και του μαζούτ στο Σαρωνικό και τον Πειραιά. Θυμόμαστε την τραγωδία στον κόλπο του Μεξικού το 2010 όπου μια έκρηξη στις εγκαταστάσεις της BP 1.600 μέτρα κάτω από το νερό, επέτρεψε τη διαρροή πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι την εξέδρα «Deepwater Horizon», την οποία βύθισε, ενώ οδήγησε και στον θάνατο των 11 εργαζομένων. Είναι σαφές πως παρά τις ρητορικές περι κερδοφορίας της τοπικής κοινωνίας οι μόνοι κερδισμένοι θα ναι η κοινοπραξία ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA και οι διάφοροι, θεσμικοί ή μη, εμπλεκόμενοι. Η τοπική κοινωνία αυτό που θα παραλάβει θα ναι καμένη γη. Οι « νέες θέσεις εργασίας» που ευαγγελίζονται είναι το δόλωμα μπροστά απ την παγίδα. Ενώ ακόμη και η Ε.Ε. παραδέχεται ότι οι ανανεώσιμες πηγές είναι μονόδρομος, η “ανάπτυξη” που έρχεται να μας “σώσει” αφορά ξεπερασμένες μορφές ενέργειας σε μία χώρα αρκετά “παρθένα” από την βαριά εκβιομηχάνιση, οδηγώντας την με μαθηματική ακρίβεια στον θρήνο θυμάτων. Πιο συγκεκριμένα για τις ελάχιστες και πρόσκαιρες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, πόσα χωράφια θα ρημαχθούν, πόσα κοπάδια θα αφανιστούν, τι θα απομείνει από τον τόπο μας;
Με τη σύμβαση για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και οι εκπρόσωποι των εταίρων της κοινοπραξίας βάζουν το χέρι του για την καταστροφή ακόμη ενός τόπου.
Στις πολυμέτωπες επιθέσεις τους απαντάμε με ακηδεμόνευτους συλλογικούς αγώνες για την φύση και την ελευθερία, σε άμεση αλληλεγγύη με τον αγώνα της Χαλκιδικής ενάντια στην ElDorado Gold και τον αγώνα του Αχελώου ενάντια στο φράγμα της Μεσοχώρας.
Όσο Καχριμάνηδες και Καλογιάννηδες θα ξεπουλάνε στις πολυεθνικές, τόσο θα προτάσσουμε την ανάγκη για κοινωνικό έλεγχο και αμεσοδημοκρατική διαχείριση της ενέργειας.
-Η Ανάπτυξη τους Φέρνει μόνο Καταστροφή και Λεηλασία
-Κοινωνική Διαχείριση της Ενέργειας
ΈΞΩ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ AΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ – ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
xeironomia.espivblogs.net
(Ανοιχτή συνέλευση κάθε Πέμπτη στις 19.00 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Αλιμούρα – Τσιριγώτη 14, Αραβαντινού 6, εντός στοας)