ΑΠΟ ΤΟ 1886 ΣΤΟ 2018, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Κείμενο για την Πρωτομαγιά)

Κείμενο για την Πρωτομαγιά και κάλεσμα στην πορεία, την Τρίτη στις 10 π.μ στο Εργατικό Κέντρο

ΑΠΟ ΤΟ 1886 ΣΤΟ 2018, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη εξεγέρσεις, επαναστάσεις κι αντιστάσεις απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Η Πρωτομαγιά του 1886 είναι από τις ημερομηνίες ορόσημο για την αντίσταση των ανθρώπων στην αθλιότητα που προκαλείται από τις επιταγές του κεφαλαίου και τη βαναυσότητα του κρατικού μηχανισμού. Τα αιτήματα που διεκδικούσαν οι εργάτες τότε είναι επίκαιρα έως σήμερα, αφού πάντοτε οι μάζες των εκμεταλλευόμενων δέχονται τα πλήγματα από την οικονομική κατάρρευση του καπιταλιστικού οικοδομήματος. Έτσι, η χαρακτηριστική καθιέρωση του 8ώρου στο Σικάγο έπειτα από τις αιματοχυσίες της Πρωτομαγιάς, φαντάζει σε πολλές περιπτώσεις ένα προνόμιο που έχει εκλείψει. Η εκμετάλλευση των κοινωνιών δεν περιορίζεται, φυσικά στους εργασιακούς χώρους, αφού ο καπιταλισμός ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η εμπορευματοποίηση της καθημερινότητας, η ακραία κατανάλωση, η αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού που προκαλείται από την εντατικοποίηση της ζωής κι από την εισβολή του θεάματος στις ανθρώπινες σχέσεις, είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα άμεσου ή έμμεσου ελέγχου στα άτομα. Έτσι, κι η αντίσταση των κοινωνιών δεν περιορίζεται στη διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας, αλλά προχωράει στη συνολική αλλαγή των όρων ζωής, στη διεκδίκηση του δημόσιου χώρου και χρόνου, στη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τη ζωή μας, στη συνολική ανθρώπινη χειραφέτηση.
Μία τέτοια μορφή σύγχρονης αντίστασης των κοινωνιών στην επιθετικότητα του κεφαλαίου και του κράτους είναι το οικολογικό ζήτημα. Η ανάπτυξη που πιπιλούν οι κυβερνήσεις διαρκώς και που φανερώνει την διάθεση του κράτους να ξεπουλήσει τα πάντα σε μεγάλες εταιρίες, έχει καταστροφικότατες συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων. Άθλιες συνθήκες εργασίας, καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλοίωση του φυσικού πλούτου κι ερήμωση των ανθρώπινων κοινοτήτων. Αυτά θέλουν να φέρουν και στην Ήπειρο, με την εξόρυξη πετρελαίου που σχεδιάζει η ισπανική Repsol με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κυβερνώντων. Η έρευνα και η εξόρυξη υδρογονανθράκων θα φέρει ανυπολόγιστη καταστροφή στον τόπο μας, αν το αφήσουμε να συμβεί.
Απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές λεηλασίας και καταστροφής, οι κοινωνίες αντιστέκονται, επανανοηματοδοτούν τη σχέση τους με τη φύση, με την παραγωγή, με το κράτος και τις επιχειρήσεις. Η συνολική κοινωνική χειραφέτηση πρέπει πάντοτε να είναι ο στόχος μας, είτε μιλάμε για την αντίσταση στη μισθωτή σκλαβιά που μας επιβάλλουν, είτε μιλάμε για το φυσικό περιβάλλον, στο οποίο ζούμε. Τη φετινή Πρωτομαγιά, όπως και κάθε μέρα, αντιστεκόμαστε στη φτωχοποίηση των ζωών μας, επιδιώκουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, πάντοτε σε αλληλεγγύη με όλες τις καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες που εχθρεύεται ο φασισμός κι οργανωνόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τα σχέδιά τους για εξορύξεις εδώ στην Ήπειρο και παντού.

ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ – ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
(Συνέλευση κάθε Πέμπτη στις 7 μ.μ στον ε.κ.χ Αλιμούρα, Αραβαντινού 6 εντός της στοάς)

Eνημερωτική παρέμβαση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων που διοργάνωσε η Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στα Πετρέλαια (Ιωάννινα) στην Περιφέρεια

“Συμμετείχαμε χθες, 3 Απρίλη, στην ενημερωτική παρέμβαση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων που διοργάνωσε η Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στα Πετρέλαια (Ιωάννινα) στην Περιφέρεια, με προβολή ενημερωτικού υλικού, μικροφωνική, ανάρτηση πανό και μοίρασμα κειμένων. Από πλευράς μας, διακινήθηκε το παρακάτω κείμενο :

Repsol-Energean Oil και Σταθάκης τα ονόματα της καταστροφής στην Ήπειρο

Οι γεωφυσικές σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων και η τεχνική εξόρυξης fracking που έχουν δρομολογηθεί για περιοχές της Ηπείρου (Δήμος Πωγωνίου, Δήμος Ζαγορίου, Δήμος Ζίτσας) και μεγάλου τμήματος της Ν.Ε. Θεσπρωτίας
θα επιφέρουν

• Αύξηση των σεισμών

-Είναι γνωστό το παράδειγμα της Ολλανδίας όπου σε μη σεισμογενείς περιοχές μετά τη χρήση fracking το 2012 προκλήθηκαν στο Huizinge ισχυροί για την περιοχή σεισμοί οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ως “προκληθέντες”, υποδηλώνοντας ότι προκλήθηκαν από την απομάκρυνση των ορυκτών καυσίμων στην περιοχή.

-Το Fracking ως μέθοδος εχει απαγορευτεί ήδη στις εξής χώρες : Γαλλία , Γερμανία , Σκωτία και Βουλγαρία

• Ερήμωση του φυσικού τοπίου και δηλητηρίαση των νερών και του εδάφους

-11.500 γεωτρήσεις (που θα έχουν βάθος 10 μέτρα) όπου στην κάθε μία θα χρησιμοποιηθούν 8 κιλά εκρηκτικά.

-38 βαθύτερες γεωτρήσεις (βάθους 20 μέτρων), οι οποίες αντιστοιχούν στις διασταυρώσεις των γραμμών του κάναβου, στις οποίες θα χρησιμοποιηθούν 14 κιλά εκρηκτικών στην κάθε μία.

– Εκτός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και των άλλων προστατευόμενων περιοχών, όλες οι μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού θα γίνονται με ελικόπτερα. Για να καλυφθούν τα 575.5 χιλιόμετρα των γραμμών έρευνας θα απαιτηθούν 3.395,45 ώρες πτήσεις ελικοπτέρων στο σύνολο της περιοχής, πράγμα που ισοδυναμεί με συνεχή χρήση τους για 282 δωδεκάωρα. Ανά πάσα στιγμή θα είναι εν πτήση δύο με τρία ελικόπτερα. Κάθε αποστολή ελικοπτέρου θα διαρκεί 1,5 ώρα και κάθε ελικόπτερο θα ανεφοδιάζεται έξι έως οκτώ φορές τη μέρα.
Οι παραπάνω ενέργειες θα μολύνουν τον αέρα με 135,42 τόνους μονοξείδιου του άνθρακα, 46,98 τόνους αέριων υδρογονανθράκων, 69,09 τόνους οξειδίων του αζώτου, 16,58 τόνους διοξειδίου του θείου και 38,69 τόνους εσπνεύσιμων σωματιδίων.

Εκτός από τα παραπάνω, ξέρουμε πως οι « νέες θέσεις εργασίας» που ευαγγελίζονται είναι το δόλωμα μπροστά απ’ την παγίδα. Ενώ ακόμη και η Ε.Ε. παραδέχεται ότι οι ανανεώσιμες πηγές είναι μονόδρομος, η “ανάπτυξη” που έρχεται να μας “σώσει” αφορά ξεπερασμένες μορφές ενέργειας σε μία χώρα αρκετά “παρθένα” από την βαριά εκβιομηχάνιση, οδηγώντας την με μαθηματική ακρίβεια στον θρήνο θυμάτων. Πιο συγκεκριμένα για τις ελάχιστες και πρόσκαιρες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, πόσα χωράφια θα ρημαχτούν, πόσα κοπάδια θα αφανιστούν, τι θα απομείνει από τον τόπο μας;

Με τη σύμβαση για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και οι εκπρόσωποι των εταίρων της κοινοπραξίας βάζουν το χέρι του για την καταστροφή ακόμη ενός τόπου.

Στις πολυμέτωπες επιθέσεις τους απαντάμε με ακηδεμόνευτους συλλογικούς αγώνες για την φύση και την ελευθερία, σε άμεση αλληλεγγύη με τον αγώνα της Χαλκιδικής ενάντια στην ElDorado Gold και τον αγώνα του Αχελώου ενάντια στο φράγμα της Μεσοχώρας.

Όσο Καχριμάνηδες, Καλογιάννηδες και λοιποί τοπικοί άρχοντες θα ξεπουλάνε στις πολυεθνικές, τόσο θα προτάσσουμε την ανάγκη για κοινωνικό έλεγχο και αμεσοδημοκρατική διαχείριση της ενέργειας.

• Η Ανάπτυξη τους Φέρνει μόνο Καταστροφή και Λεηλασία
• Κοινωνική Διαχείριση της Ενέργειας

ΈΞΩ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ AΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Χειρονομία- Αντιεξουσιαστική Κίνηση
(Ανοιχτή συνέλευση κάθε Πέμπτη, 7μμ στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Αλιμούρα, Αραβαντινού 6, εντός στοάς Σκόρδου, είσοδος και από Τσιριγώτη 14)