ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

 

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια κρίση, κοινωνική και πολιτική. Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε τόσο ζητήματα και αδυναμίες του πολιτικού συστήματος, όσο και αντανακλαστικά κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης. Ο ιός μετράει ήδη χιλιάδες νεκρούς και προσβεβλημένους, ενώ οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες όσον αφορά στην εξάπλωσή του. Η εικόνα είναι διχοτομημένη, από τη μία τα φορτηγά του στρατού να μεταφέρουν νεκρούς στο Μπέργκαμο, ενώ από την άλλη Ναπολιτάνοι τραγουδούν και χορεύουν στα μπαλκόνια τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια θεσμική προσπάθεια οικουμενικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει εξ ολοκλήρου στα έθνη-κράτη. Παράλληλα εμφανίζονται οι πρώτες κινήσεις πολιτών από τα κάτω για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

 

Αναμφισβήτητα, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο διαχείρισης αδυνατεί να αντιμετωπίσει αναίμακτα την κατάσταση. Η βαθιά αντικοινωνική ιδέα της αυτορρυθμιζόμενης ελεύθερης αγοράς απέτυχε και απέδειξε πόσο επικίνδυνη είναι, δημιουργώντας καταστάσεις χάους. Η ακραία καταναλωτική μανία με την λογική της επιβίωσης, επανέφερε φαινόμενα όπως ο μαυραγοριτισμός, μνήμες άλλων σκοτεινών εποχών. Η κατανομή των προϊόντων με βάση την οικονομική δυνατότητα των πολιτών και όχι των αναγκών τους, πέρα από ανορθολογική είναι και βαθιά άδικη. Είδη αναγκαία για την περίσταση, όπως μάσκες και αντισηπτικά αγοράστηκαν σε αδικαιολόγητα μεγάλες ποσότητες από τους πιο προνομιούχους (ή τυχερούς) με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να μην έχει πρόσβαση σε αυτά. Ταυτόχρονα, τεράστια είναι η έλλειψη στελέχωσης των νοσοκομείων, των φαρμάκων και των τεστ για τον ιό. Σήμερα, υπάρχουν μόνο 600 κλίνες ΜΕΘ ανοικτές ενώ 180 έως 200 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, σε ένα Κράτος που επιλέγει να έχει περισσότερους παππάδες από γιατρούς. Παρά την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, το ΕΣΥ φαίνεται να είναι ο μόνος συστημικός φορέας που μπορεί εν μέρει να διαχειριστεί αυτή την κρίση.

 

Η νεοφιλελεύθερη αφήγηση οδηγεί στον ακραίο ατομισμό διαλύοντας κάθε αίσθηση κοινωνικής συνοχής. Στον ακραίο αυτό ατομισμό και την επιβίωση του ισχυρού, ο πολίτης θα πρέπει να αναπτύξει μια αίσθηση ατομικής ευθύνης ως προς το κοινωνικό σύνολο, όχι επειδή του το επιβάλει μια ενδεχόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας από το Κράτος, αλλά επειδή αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως κομμάτι της κοινωνίας. Η τήρηση των κανόνων για τον περιορισμό του ιού μπορεί να είναι καθοριστική, για το αν θα επιβιώσει ή όχι, οποιοσδήποτε είναι μέρος κάποιας ευπαθούς ομάδας. Σε ένα εξουθενωμένο σύστημα υγείας, η τήρηση αυτών των κανόνων δεν αποτελεί κάποιο είδος δουλοπρέπειας, αλλά ένα όπλο αλληλεγγύης και υπευθυνότητας, με προεκτάσεις στην υγεία των γύρω μας. Στα πλαίσια λοιπόν της αντιμετώπισης του ιού, δεν θα πρέπει και κανένας να μείνει αβοήθητος. Συνεπώς, θα πρέπει να δημιουργηθούν δίκτυα αλληλοβοήθειας σε επίπεδο πολυκατοικιών, γειτονιών και κοινωνικών κέντρων. Απέναντι στην επιπολαιότητα του ατομικισμού, να προτάξουμε μια ενεργητική στάση στήριξης σε όποιον το έχει ανάγκη.

 

Ως αποτέλεσμα της γενικότερης κατάστασης, όπως σε κάθε μεγάλη κρίση, δημιουργούνται πολίτες διαφορετικών κατηγοριών. Το πατερναλιστικό πρόσωπο του Κράτους δεν εμφανίζεται σε όλους. Πρόσφυγες, μετανάστες, φυλακισμένοι, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι και λοιποί αόρατοι για το Κράτος και την αγορά άνθρωποι, βρίσκονται για ακόμα μια φορά στο περιθώριο, παρατημένοι χωρίς πρόσβαση στην υγεία. Σε κάθε περίπτωση που γίνεται προσπάθεια αντίδρασης, όπως στο camp της Μόριας, το Κράτος καταστέλλει και επιτάσσει. Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση σαν να έχει ένα διακριτό τέλος, αφού μετά το πέρας της πανδημίας είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μεγάλη οικονομική κρίση. Στην προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς, τις ζημιές θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με απολύσεις, περικοπές, ενώ τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώνονται αφορούν ελάχιστους.

 

Αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω θα πρέπει να εντείνουμε την πολιτική μας ανάλυση και δράση, αντιλαμβανόμενοι την πραγματικότητα, με τρόπο που να μη θέτουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους εργαζομένους στον κλάδο του επισιτισμού, της διανομής, των τροφίμων και της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στηρίζουμε τα αιτήματά τους για τις συνθήκες εργασίας και τον εξοπλισμό των νοσοκομείων.

• Να μη μείνει κανείς αβοήθητος

• Να δημιουργήσουμε δίκτυα αλληλοβοήθειας

• Αποσυμφόρηση των φυλακών και των δομών φιλοξενίας

• ΟΧΙ στα κλειστά κέντρα κράτησης

• Στελέχωση των νοσοκομείων

• Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών

 

ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ – ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Η ΕΜΦΥΛΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΡΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΟΧΗ, ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Με αφορμή τη διπλή γυναικοκτονία που διαπράχθηκε χθες το βράδυ (https://thepressproject.gr/astynomikos-dolofonise-tin-proin-gyneka-tou-ke-mia-fili-tis/), αναδημοσιεύουμε ένα παλαιότερο κείμενο και πανό μας. Ακόμη ένα τέτοιο περιστατικό σε μία σειρά αμέτρητων δολοφονιών, με ίδιο και απαράλλαχτο πάντα αίτιο: την πατριαρχία. Δεν είναι “εγκλήματα πάθους”, δεν είναι “οικογενειακές τραγωδίες”, είναι γυναικοκτονίες. Και θα το φωνάζουμε μέχρι να πάψουν πια να συμβαίνουν.

 

“Γυναικοκτονία: Η κατάληξη μιας ιστορίας έμφυλης βίας και καταπίεσης

 

Τον τελευταίο καιρό στην επικαιρότητα ακούμε όλο και πιο συχνά για περιστατικά έμφυλης βίας με αποκορύφωμα τις ανθρωποκτονίες της Ελένης στην Ρόδο, της Κατερίνας στην Κρήτη, της Ατζελίνας στην Κέρκυρα, της 50χρονης στο Ελληνικό καθώς και την αυτοκτονία της Λίνας στην Θεσσαλονίκη. Όλα τα περιστατικά ήταν αποτέλεσμα της πατριαρχικής αντίληψης για την γυναίκα. Αυτής της αντίληψης που την θέλει σεξουαλικά υποταγμένη στον άντρα και ανίκανη να αποφασίσει για το μέλλον της. Αυτής της αντίληψης που ντύνει τους θύτες με την μάσκα του θύματος και η οποία δεν κρύβεται στα μυαλά λίγων λούμπεν στοιχείων, όπως κάποια άτομα επανειλημμένα προσπαθούν να μας πείσουν στον δημόσιο λόγο, αλλά βρίσκεται σε κοινή θέα, ξεδιάντροπα και προσπαθεί να μας πείσει για την αθωότητά της.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Προφανώς η πατριαρχία δεν έπεσε από τα ουράνια και επιβλήθηκε εν μία νυκτί. Είναι θεμελιωμένη πάνω σε αιώνες ιστορίας του ανθρωπίνου είδους και βασισμένη πάνω σε μεταφυσικές αφηγήσεις με μόνο στόχο την εκμετάλλευση και υποδούλωση της γυναίκας. Έχει σφυρηλατηθεί από τις μικρές ηλικίες στα μυαλά πολλών ανδρών αλλά και γυναικών ανά τους αιώνες καθιστώντας σε κάθε κοινωνική βαθμίδα την γυναίκα υποδουλωμένη από τον άντρα. Αν λοιπόν είναι δύσκολο να ζεις κάτω από τα όρια της φτώχιας, τότε είναι ακόμα πιο δύσκολο να το κάνεις όντας γυναίκα. Αν ένας πρόσφυγας δέχεται καταπίεση μόνο και μόνο για την καταγωγή του, μία γυναίκα πρόσφυγας θα δεχτεί και για την φύση της. Και ενώ πράγματι στον 20ο αιώνα αναγνωρίστηκαν νομικά δικαιώματα στις γυναίκες, δεν αναγνωρίστηκαν αρκετά ώστε να υπάρχει ισονομία ανάμεσα στα δύο φύλα. Και φυσικά ο χαμηλότερος μισθός αποδεικνύει ότι δεν αναγνωρίστηκε η ικανότητα της γυναίκας, αλλά ακριβώς η μη αναγνώριση της φύσης της έχοντας βέβαια αποκτήσει εργασιακά δικαιώματα. Γιατί η πατριαρχία μπορεί να μην είναι το βασικό συστατικό του καπιταλισμού, αλλά από την άλλη τον βολεύει για την δημιουργία φθηνότερου εργατικού προσωπικού. Βέβαια ο νόμος είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του προβλήματος. Οι μεγάλες δυσκολίες συναντιούνται στο κοινωνικό φαντασιακό που έχει χτιστεί για τον ρόλο της γυναίκας, αυτό που χτίζει συμπεριφορές και κατ’ επέκταση μπορεί να επηρεάσει νόμους. Αυτές τις συμπεριφορές που θέλουν την γυναίκα νοικοκυρά στο σπίτι, έχει δεν έχει δουλειά, που ο τρόπος που θα ντυθεί την καθιστά υπεύθυνη για το πως θα την χρησιμοποιήσουν καθώς και το ότι μπορεί να κινηθεί σε συγκεκριμένα μέρη, συγκεκριμένες ώρες και πάντα με παρέα αν θέλει την ασφάλεια της.

 

Βέβαια αυτές οι συμπεριφορές δεν μας έχουν κληρονομηθεί μέσω κάποιας γενετικής διαδικασίας. Περισσότερο προωθούνται από ¨μοντέρνους¨ εκπροσώπους ξεπερασμένων αντιλήψεων όπως ο Peterson, ο εκπρόσωπος της “παρεξηγημένης” αρρενωπότητας, καθώς και από αρκετά ΜΜΕ τα οποία είναι παραπάνω από πρόθυμα να φιλοξενήσουν τέτοιες απόψεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η άμεση αμφιβολία των ελληνικών ΜΜΕ απέναντι στο κύμα του ME TOO, την άμεση προσπάθεια δικαιολόγησης των ενός από τους δυο δολοφόνους της Ελένης παραβλέποντας όποια δημοσιογραφική δεοντολογία. Εδώ θα πρέπει να γίνει και μια αναφορά στο παράδειγμα της 50χρονης στο Ελληνικό για την οποία μάθαμε κατευθείαν από τα ΜΜΕ ότι ήταν Βουλγάρα με υποτιθέμενες βίαιες τάσεις, αλλά δεν μάθαμε ποτέ το όνομά της τόσο σε μια προσπάθεια δικαιολόγησης του θύτη και αποκτήνωσης του θύματος όσο και στην συνέχιση της ρατσιστικής προπαγάνδας που μας έχουν συνηθίσει τα μέσα , ενώ ταυτόχρονα βλέπαμε έναν ταξιτζή να ομολογεί το ότι άφησε μια γυναίκα αιμόφυρτη να πεθάνει για να μην λερωθεί το ταξί του. Φυσικά δεν ξεχνάμε και τον πόλεμο των τελευταίων μηνών που έχει στηθεί από κλασικούς εγχώριους δημοσιογράφους των fake news απέναντι στον όρο γυναικοκτονία. Ο όρος γυναικοκτονία αναφέρεται στον λόγο που διαπράχθηκε η ανθρωποκτονία, δηλαδή στο ότι το θύμα δολοφονήθηκε επειδή ήταν γυναίκα. Φυσικά οι προαναφερθέντες λασπολόγοι διακηρύσσουν ότι είναι ένας όρος που διαχωρίζει την γυναίκα από τον άνθρωπο, καθώς υποτίθεται ότι αναφέρεται σε όλες τις δολοφονημένες γυναίκες. Φαίνεται ότι η λέξη γυναικοκτονία χαλάει τις συνηθισμένες εκφράσεις που χρησιμοποιούνται σε γυναικοκτονίες όπως το “οικογενειακή τραγωδία”, “έγκλημα από πάθος” και άλλες τέτοιες εκφράσεις εκρομαντικοποίησης ενός εγκλήματος. Μάλλον η λέξη γυναικοκτονία δεν βοηθάει στο να παρουσιαστούν τα γεγονότα έμφυλης βίας σαν μεμονωμένα περιστατικά, γιατί αν δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι κουβαλάμε μαζί μας κάτι πολύ άρρωστο.

 

Πέρα όμως από το πως χτίζονται και το πως αντιμετωπίζονται αυτές οι αντιλήψεις έχουμε και πιο άμεσα προβλήματα όπως την αντιμετώπιση του κράτους απέναντι σε τέτοια περιστατικά. Πόσα άραγε να είναι τα περιστατικά έμφυλης βίας στην Ελλάδα; Δεν θα μάθουμε ποτέ. Γιατί από όσες κοπέλες είχαν το θάρρος να μιλήσουν για το πρόβλημά τους, λίγες από αυτές είδαν να καταγράφεται το περιστατικό τους και ακόμα πιο λίγες να βλέπουν να αντιμετωπίζεται άμεσα. Γιατί σε αντίθεση με τα περισσότερα θύματα σεξουαλικής βίας η Ελένη και η Κατερίνα είχαν απευθυνθεί στα ΑΤ της περιοχής τους, η μεν Ελένη γιατί είχε υπάρξει θύμα βιασμού και παλαιότερα από την τραγική νύχτα, η δε Κατερίνα γιατί ήταν μόνιμο θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Η οκνηρία του κράτους και η έλλειψη δομών την στιγμή που υπάρχουν τηλέφωνα απεύθυνσης των θυμάτων έμφυλης βίας, κάνει το κράτος συνυπεύθυνο των δολοφονιών και μας θυμίζει ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η αλλαγή της καθημερινότητάς μας και η δημιουργία δομών αλληλοβοήθειας από τα κάτω.”

 

Η ΕΜΦΥΛΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΡΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΟΧΗ, ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Από την πορεία για το προσφυγικό

Την Πέμπτη 05 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα πορεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Η πορεία αριθμούσε τουλάχιστον 400 άτομα και είχε καλό παλμό. Ως Χειρονομία Αντιεξουσιαστική Κίνηση συμμετείχαμε στην πορεία με ξεχωριστό μπλοκ και με συμμετοχή 40-50 ατόμων. Είναι ξεκάθαρο πως σε ένα κόσμο για λίγους δεν χωράει κανείς, γι’ αυτό υψώνουμε τείχη αντίστασης και συλλογικής δημιουργίας απέναντι στην κτηνωδία και στο φασισμό. Σήμερα, Σάββατο 07 Μάρτη, στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Αλιμούρα θα πραγματοποιηθεί από τις 16.00, σειρά διαλέξεων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε