Στα Ιωάννινα είμαστε πια μαθημένοι από τις εμπνεύσεις του δημάρχου μας, που προς χάριν προσωπικής προβολής και ανάπτυξης προσωπικού δικτύου επαφών, διοργανώνει εκδηλώσεις πυροτεχνηματικού χαρακτήρα με προσκεκλημένους αστέρες του εγχώριου νεοφιλελεύθερου σταρ σύστεμ. Είτε ως δήμος είτε ως «Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού», ο κύριος Ελισάφ έχει επιδείξει ιδιαίτερη αδυναμία σε εκδηλώσεις που υποτίθεται πως δημιουργούν «γόνιμο προβληματισμό» ενώ στην πραγματικότητα προωθούν απλώς μία συγκεκριμένη ατζέντα. Από τον ακροδεξιό Συρίγο μέχρι τις εκδηλώσεις υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων (ζήτημα για το οποίο να σημειώσουμε πως ο δήμος δεν είχε λόγο να τοποθετηθεί καθώς καμία εξόρυξη δε σχεδιαζόταν στα όριά του) ο Δήμος Ιωαννιτών αξιοποιείται σαν όχημα προσωπικών πολιτικών επιδιώξεων του κυρίου Ελισάφ.
Όλη αυτή η επίδειξη ματαιοδοξίας θα ήταν κάπως αστεία, δεδομένης της πενιχρής προβολής που λαμβάνουν τέτοια δρώμενα στη μικρή μας πόλη, και που στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορούν να εξασφαλίσουν μία χειραψία με τον αγαπητό μας πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Όμως κάπου υπάρχουν και όρια, τα οποία ο δήμος ξεπερνάει με προκλητικό τρόπο.
Λίγες ημέρες αφότου χιλιάδες φοιτητές έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – εξαιτίας της ΕΒΕ και όχι «κακών αποτελεσμάτων» – ο κύριος Ελισάφ και οι συν αυτώ έρχονται με προκλητικό τρόπο να μας υπενθυμίσουν έναν από τους λόγους που η κυβέρνηση βάλθηκε να πετσοκόψει τις θέσεις στα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα: την αύξηση του τζίρου των ιδιωτικών κολλεγίων.
Ενώ το τμήμα Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (με έδρα την Άρτα) δέχθηκε μόλις 17 φοιτητές με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα βιωσιμότητας του τμήματος, ο κύριος Ελισάφ αποφάσισε ότι είναι η σωστή στιγμή να διοργανωθεί εκδήλωση με την υποστήριξη του Δήμου, με σκοπό την προβολή του Ιδιωτικού ΙΕΚ της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής.
Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που ο κύριος Ελισάφ δείχνει ποια ήταν η πραγματική του σχέση με το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο να υπενθυμίσουμε υπηρέτησε χρόνια σαν καθηγητής στην Ιατρική. Αφού κέρδισε την απαραίτητη προβολή και αναγνώριση που του επέτρεψαν να ανελιχθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, τρέχει να συνταχθεί με τους σημερινούς πολιτικούς του πατρόνες, στρεφόμενος κατά του δημοσίου πανεπιστημίου. Δεν λησμονούμε άλλωστε την άκαιρη παρέμβαση του για την κατάληψη της Πρυτανείας, όταν κόντρα στις πρυτανικές αρχές που δήλωναν κατανόηση προς τα αιτήματα των φοιτητών, ο κύριος Ελισάφ εμφανίστηκε για να καταδικάσει κάτι που στην τελική δεν τον αφορούσε, μόνο και μόνο για να κλείσει το μάτι στην κυβέρνηση.
Μέχρι τώρα ο κύριος Ελισάφ κατόρθωνε να βρίσκεται στο απυρόβλητο χάρις σε μία ασαφή «προοδευτικότητα» που υποτίθεται πως τον χαρακτηρίζει ή την κανονικοποίηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Όχι όμως πλέον. Γιατί αν ο κύριος Ελισάφ στηρίζει τη μετατροπή των νέων σε πελατών των κολλεγίων στην καλύτερη ή «σερβιτόρων της Ευρώπης» στη χειρότερη, τότε θα πρέπει να πάψει να κρύβεται και να εξηγήσει τις απόψεις του αναλυτικά στους συμπολίτες του. Για να ξέρουν όλοι και όλες με ποιον έχουν να κάνουν. Κι όλα αυτά σε μία πόλη που το καύχημα της, ίσως δίκαια, είναι η Παιδεία.
ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ – ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ