Πρώτο αυτοοργανωμένο pride στα Γιάννενα

Το πρώτο αυτοοργανωμένο Pride στα Γιάννενα οργανώνεται από μια οριζόντια συνέλευση με αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά που συγκροτήθηκε για αυτό το λόγο. Τα Pride λαμβάνουν χώρα τον Ιούνιο στην μνήμη της εξέγερσης στο Stonewall στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ που ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου του 1969 από μέλη της queer κοινότητας ως απάντηση σε στοχευμένη επιδρομή των μπάτσων και την συστηματική καταστολή, διεκδικώντας την ελεύθερη έκφραση της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού τους προσανατολισμού χωρίς τον φόβο της σύλληψης. Η εξέγερση διήρκησε αρκετές μέρες και την επόμενη χρονιά οργανώθηκαν στην ίδια ημερομηνία οι πρώτες πορείες Pride σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ. Πήραν το όνομα «υπερηφάνεια» (pride) ως ένδειξη αντίστασης ενάντια στην κανονικότητα που επιβάλλεται από την κυριαρχία γύρω από ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας και δημιουργεί μη αποδεκτές ταυτότητες που ζουν κάτω από τον φόβο και το κοινωνικό στίγμα.

 

53 χρόνια μετά οι πολιτικές αιχμές που έβαζαν τα πρώτα Pride παραμένουν επίκαιρες. Το φύλο και η σεξουαλικότητα συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ως μοχλός καταπίεσης από το κράτος, η πειθάρχηση των σωμάτων μας είναι δομικό κομμάτι της κυριαρχίας, ο φόβος και το στίγμα αποτελούν σταθερές για άτομα με «μη συμβατικές» ταυτότητες. Όλα αυτά είναι μια απόρροια της δυτικής θεώρησης του φύλου που αποτελεί ένα συνονθύλευμα πατριαρχικών και αποικιοκρατικών αρχών στις οποίες στηρίζονται οι σύγχρονες κοινωνίες με αποτέλεσμα να βλέπουμε απαρχαιωμένες τεχνικές όπως η αστυνόμευση των σωμάτων (και ειδικά των μη αρρενωπών, μη λευκών και μη δυικών ατόμων) και ο πουριτανιστικός κώδικας ηθικής που περιορίζει την έκφραση μας.

 

Από την άλλη πλευρά, η ψευτοϋπεράσπιση και υποκριτική αποδοχή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς, Κουίρ, Ίντερσεξ, +) από κόμματα, εταιρείες και άλλους εξουσιαστές έχουν διττό στόχο. Επιδιώκουν αφενός την αφομοίωση και τη μείωση της ριζοσπαστικοποίησης αναλύσεων που τους αντιλαμβάνονται ως κομμάτι του προβλήματος, καθώς και αγώνων που μπορεί να φέρουν ψήγματα ανατροπής του υπάρχοντος, και αφετέρου τη διεύρυνση του φάσματος των ψηφοφόρων, την κερδοφορία και το ξέπλυμα του σεξισμού τους

 

Από την πλευρά μας, δεν αντιλαμβανόμαστε το pride σαν γιορτή, αλλά σαν μια μέρα αγώνα κατά τις καταπίεσης μας και δεν διεκδικούμε υπερηφάνεια και ορατότητα για μία μόνο μέρα, καθώς κουβαλάμε τις «μη-συμβατικές» υπάρξεις μας όλο τον χρόνο. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο χωρίς έμφυλες και σεξουαλικές καταπιέσεις, όπου το καθένα από εμάς θα μπορεί να ζει και να εκφράζεται ελεύθερα. …..

 

ΓΚΕΪ ΤΡΑΝΣ ΛΕΣΒΙΕΣ, ΙΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΑ Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

 

Αγώνας μέχρι την ολική απελευθέρωση

 

Ανοιχτή συνέλευση για το 1ο Αυτοοργανωμένο Pride στα Γιάννενα

8ο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ στα Γιάννινα!

8ο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ στα Γιάννινα!

 

Εδώ και αρκετά χρόνια το Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ αποτελεί θεσμό για την πόλη και την κοινωνία των Ιωαννίνων. Για 8η σερί χρονιά θα διοργανωθεί φέτος από τις 23 έως και τις 26 Ιουνίου, στο Θεατράκι Σκάλας και στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Αλιμούρα, με πλήθος πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ποιες είναι όμως οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες θα διεξαχθεί το φετινό φεστιβάλ; Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και εγκλεισμού, διακοπτόμενου μόνο από την υψηλή τουριστική σεζόν, επανερχόμαστε (;) σιγά σιγά σε μία, ας το πούμε, κανονικότητα. Με χιλιάδες νεκρούς στις πλάτες μας, ένα σύστημα δημόσιας υγείας τσαλαπατημένο από τις συνεχείς πολιτικές υποβάθμισης κάθε τι με δημόσιο χαρακτήρα, με την καταστολή να έχει φτάσει σε επικίνδυνα ύψη, τον μέσο άνθρωπο να αγκομαχά από τα άπειρα οικονομικά – και όχι μόνο – προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά εντείνονται από την λεγόμενη ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που μαστίζει το μέσο νοικοκυριό, βομβαρδίζοντάς το καθημερινά με χρέη, απλήρωτους λογαριασμούς και υποχρεώσεις που είναι αδύνατον να έρθουν σε πέρας. Και πώς να βγάλουμε από τη λίστα τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει ο κόσμος, καθώς και την έμφυλη καταπίεση, η οποία εκδηλώνεται με κακοποιήσεις, βιασμούς και γυναικοκτονίες που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά;

 

Η κανονικότητα που επιφυλάσσει όμως μία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση αρπαχτικών, βουτηγμένη μέσα στα σκάνδαλα και στις μίζες δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική και λιγότερο ζοφερή. Με ισχυρές δόσεις γραφειοκρατικού ελέγχου, με κατασταλτικές μεθόδους μεγάλης βιαιότητας, με ενέσεις εθνικισμού και ξενοφοβία και με ένα οικονομικό πρόγραμμα που μεταθέτει τις ευθύνες για κάθε οικονομική και κοινωνική δυστυχία στο άτομο, με όλα αυτά κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία και η φατρία του μητσοτακέικου. Κι αν έρχονται εκλογές και κρύβονται κάτω από το χαλί όλες οι καταστροφές που προκαλεί σε μας και στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, με μικρά και άχρηστα δωράκια περιοδικής καλοκαιρινής ελευθερίας χωρίς κορωνοϊό και με ασήμαντες επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση της κατά πολύ μεγαλύτερης ακρίβειας, όλα αυτά είναι χρέος μας να τα θυμίζουμε και να τα αναλύουμε. Μέσα σε ένα περιβάλλον, έτσι κι αλλιώς, μεγάλης οικολογικής καταστροφής που προκαλείται εν πολλοίς από το οικονομικό σύστημα και τη λογική της αέναης προόδου και ανάπτυξης, με τη ρύπανση, τα καμένα δάση και την υποβάθμιση του φυσικού πλούτου να αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις την άμεση καθημερινότητά μας. Και φυσικά, με έναν πόλεμο σε εξέλιξη, με μια άγρια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που απειλεί, με τη συμμετοχή διάφορων κρατικών μηχανισμών, να βάλει τις κοινωνίες του πλανήτη σε ένα διαρκή –γιατί όχι και παγκόσμιο- πόλεμο.

 

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, λοιπόν, την Πέμπτη 23 Ιουνίου θα συζητήσουμε στον ΕΚΧ Αλιμούρα για τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται από το κράτος να φιμωθεί κάθε φωνή αντίστασης στο δημόσιο χώρο. Οι μπάτσοι οργίασαν απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας και οργιάζουν ακόμα περισσότερο τώρα απέναντι στους φοιτητές και ειδικά στο ΑΠΘ, ώστε να εμπεδωθεί μια για πάντα ότι κουμάντο παντού κάνει το κράτος και τα πανεπιστήμια δεν μπορούν παρά να είναι χώροι οικονομικής προσόδου, χώροι της αγοράς. Απέναντι σε αυτήν την συνθήκη παλεύουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες καθημερινά, όπως και εργαζόμενοι-ες στο χώρο της Παιδείας, για ένα πανεπιστήμιο δηλαδή ελεύθερο, δημόσιο και κοινωνικό.

 

Στις 24 Ιουνίου θα μιλήσουμε στο θεατράκι για τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση, καθώς και για τις εξελίξεις στο ζήτημα των εξορύξεων υδρογονανθράκων που επανέρχονται στο προσκήνιο και στην περιοχή μας, την Ήπειρο, μετά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε στη Ρωσία. Το κράτος της Ρωσίας διεξάγει έναν άνισο πόλεμο απέναντι στην Ουκρανία επιδιώκοντας να εξασφαλίσει τα γεωπολιτικά και οικονομικά του συμφέροντα. Την ίδια στιγμή τα δυτικά κράτη προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πολεμική σύρραξη για να αποδυναμώσουν τη θέση της Ρωσίας και να ενισχύσουν τη δική τους, σε έναν πόλεμο που γίνεται πάλι στις πλάτες ενός λαού, που παίρνει με τη σειρά του το δρόμο της προσφυγιάς όπως έχει συμβεί τόσες και τόσες φορές τα τελευταία χρόνια μα αρκετούς λαούς (Συρία, Αφγανιστάν, Λιβύη κλπ). Σε μία τέτοια συνθήκη προσπαθούν όλα τα κράτη να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους με εξοπλισμούς, συστήματα ελέγχου και στρατιωτικοποίηση της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα και το ελληνικό κράτος να προσπαθεί από την εμπλοκή του στον πόλεμο να ενισχύσει τη θέση του μέσα στο δυτικό μπλοκ δυνάμεων υποσκελίζοντας την Τουρκία. Άλλο ένα «θερμό» καλοκαίρι μας περιμένει, γεμάτο εθνικιστικές κορώνες εκατέρωθεν, μπας και ξεχάσουμε για λίγο ποια είναι τα προβλήματά μας και ποιος ο πραγματικός εχθρός.

 

Και τέλος, το πολιτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ λήγει το Σάββατο 25 Ιουνίου με μία εκδήλωση αφιερωμένη στο έμφυλο ζήτημα και τις πολλαπλές μορφές κακοποιήσεων που παράγει η πατριαρχία. Το δυναμικό μπάσιμο των καταπιεσμένων γυναικών και ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό και έμφυλο προσανατολισμό και ταυτότητα, προσκρούει πάνω σε ένα δικαστικό και εκτελεστικό σύστημα που χρόνια τώρα συγκάλυπτε, δικαιολογούσε ή αθώωνε βιαστές, παιδόφιλους με λεφτά, κακοποιητές και γενικά διάφορα καθάρματα με περιβολή ή και χωρίς, αρκεί να αποτελούσαν τον «υγιή» πυρήνα της πατριαρχίας, δηλαδή άντρες παντελονάτοι που δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και θέλουν τη γυναίκα να τους ικανοποιεί και να τους υπηρετεί. Το έμφυλο, λοιπόν, αφορά μία ριζική σύγκρουση ανάμεσα σε μία θεμελιώδη και προαιώνια εξουσία, όπως είναι η πατριαρχία και έναν νέο κόσμο που ζητά ελευθερία, αυτονομία, ισότητα και να σπάσει επιτέλους ο φόβος και η υποταγή.

 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τη συνεισφορά του αντιεξουσιαστικού φεστιβάλ πάνω σε ζητήματα κομβικά και ζωτικά για την κοινωνία. Γιατί αν δεν αρθρώσουμε λόγο και αν δεν προετοιμάσουμε τις αντιστάσεις μας σε αυτά που έρχονται και σε όσα ήδη με δυσκολία αντιμετωπίζουμε, τότε τι ακριβώς περιμένουμε να αλλάξει; Παράλληλα, στο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν dj set στην Αλιμούρα, πάρτυ στο Θεατράκι, hip hop συναυλία και το πρώτο drag show στα Γιάννινα σε δημόσιο χώρο, καθώς και παραδοσιακό γλέντι, κατά χρονολογική σειρά, που όλα αυτά αποτελούν μία αντιεμπορευματική και ενάντια στο κυρίαρχο πολιτιστική πρόταση, που συνοδεύει τον πολιτικό λόγο που θα παραχθεί από το φεστιβάλ.

 

Για να θεμελιώσουμε έναν κόσμο αντίστασης απέναντι στην εξαθλίωση που μας επιφυλάσσει η εξουσία. Για να δημιουργήσουμε εικόνες και στιγμές από τον κόσμο που θέλουμε. Για να διασπείρουμε τον σύγχρονο αντιεξουσιαστικό λόγο, ένα λόγο ελευθερίας, κοινωνικής αυτονομίας και άμεσης δημοκρατίας. Καλούμε, λοιπόν, τη γιαννιώτικη κοινωνία να παρευρεθεί και να στηρίξει το 8ο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 – 26 Ιουνίου 2022 στην Αλιμούρα και στο Θεατράκι Σκάλας.

 

Χειρονομία – Αντιεξουσιαστική Κίνηση

(Ανοιχτή Συνέλευση κάθε Πέμπτη στις 7μμ στον ΕΚΧ Αλιμούρα)

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ – ΔΗΜΟΣΙΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΥΡΙΟ

Εδώ κι ένα μήνα έχει γίνει σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει την αστυνομία στα πανεπιστήμια με όποιο κόστος. Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές: ένα αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο, δακρυγόνα στο campusαλλά και μέσα στις αίθουσες μαθημάτων, ξυλοδαρμοί σε φοιτητές, τρομοκράτησή με ελέγχους και προσαγωγές. Φτάνοντας πριν λίγες μέρες στην δολοφονικού τύπου επίθεση από τα ΜΑΤ με ευθεία βολή χειροβομβίδας κρότου λάμψης στο ένα μέτρο με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό φοιτητή.

Η απάντηση της Υπουργού Παιδείας συμπυκνώνει την κυριαρχία της εξουσίας: “…η Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει όπου υπάρχουν παράνομες ενέργειες στα Πανεπιστήμια, με τον ίδιο τρόπο που θα επενέβαινε και σε κάθε άλλο χώρο…”. Για το κράτος, το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος που δε νοείται να μην είναι στην κυριαρχία του, δε νοείται να αποτελεί σημείο ελευθερίας. Οι παράνομες ενέργειες της αμφισβήτησης, της αντίστασης, του διαφορετικού που μπορεί να γεννιέται και να διεκδικεί, θα πρέπει να παταχθούν. Το πανεπιστήμιο θα πρέπει να “τακτοποιηθεί” ώστε να λειτουργήσει για τους αποκλειστικούς σκοπούς της εκπαίδευσης και του κέρδους.

Ο δημόσιος χώρος αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού όπου το κράτος προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία του, όπως δείχνουν οι παρελάσεις ή τα αγάλματα της ελίτ ή στην περίπτωση του ΑΠΘ, αντί για άγαλμα μια βιβλιοθήκη-λάβαρο, αποστεωμένη από την έννοια της γνώσης. Την ίδια στιγμή ο δημόσιος χώρος είναι εκεί όπου το κράτος αμφισβητείται, γι’ αυτό και ο έλεγχός του καθίσταται ουσιαστικός για την ισορροπία κοινωνικών και πολιτικών δυναμικών.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση του πανεπιστημίου η σημασία του είναι αναβαθμισμένη λόγω του Ασύλου, καθώς ανέκαθεν η εξουσία, κράτος και κεφάλαιο, το είχε στο στόχαστρο. Η ουσία του Ασύλου είναι βαθιά κοινωνική. Αυτή νομιμοποιούσε ό,τι ο νόμος καταδίκαζε. Το σχέδιο “Βιβλιοθήκη”, λοιπόν, και το δίλλημα “ή με τις βαριοπούλες ή με τις βιβλιοθήκες” αντανακλά τη νεοφιλελευθεροποίηση του δημόσιου χώρου, η οποία προωθείται από το ίδιο το κράτος και ενεργεί δήθεν για το δημόσιο συμφέρον. Αντανακλά τις νέες περιφράξεις που οργανώνονται για τους σκοπούς του κέρδους, τον έλεγχο της συμπεριφοράς, τον αποκλεισμό από τον κοινωνικό χώρο και το οριστικό τέλος της έννοιας του δημόσιου. Και κάθε μορφή περίφραξης έχει ως στόχο να σιωπήσει η κριτική αλλά και η οργάνωση της επιθυμίας για μία ζωή ελεύθερη.

Περιφράξεις για τους σκοπούς του κέρδους: Το βασικό εργαλείο του νεοφιλελευθερισμού, ως μέρος του πολιτικοοικονομικού και ιδεολογικού σχεδίου για την αγοραία συναλλαγή ως βασικό σύστημα ηθικών αρχών, είναι η δύναμη των κεντρικών θεσμών να προωθούν σχέδια εκχώρησης των δημόσιων πόρων στους ιδιώτες. Το πανεπιστήμιο ήδη από τον 19ο αιώνα, με την κυριαρχία της αστικής τάξης και τη βιομηχανική επανάσταση χάνει το νόημά του ως παραγωγός και πομπός της γνώσης και μετατρέπεται σε οικονομικός ρυθμιστής καθώς αναπροσαρμόζεται στο καινούριο πλαίσιο του καπιταλισμού. Τα προγράμματα σπουδών και η έρευνα εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις της βιομηχανικής παραγωγής και εργασίας, η γνώση κατακερματίζεται συνεχώς και πλέον αντικαθίσταται από την δεξιότητα. Η αποξένωση του αντικειμένου από την γνώση και η αλλοτρίωση του ρόλου της ανώτατης παιδείας είναι τόσο βαθιά, που το πανεπιστήμιο απογυμνώνεται από το αρχικό του νόημα και μετατρέπεται σε ένα στυγνό κέντρο παραγωγής πρόσκαιρης εξειδίκευσης με σκοπό την επαγγελματική κατάρτιση. Το κράτος, λοιπόν, ανέλαβε, και μέσω σειράς νομοθετικών και πρακτικών παρεμβάσεων προώθησε το πανεπιστήμιο ως μέσο κατάρτισης εκπαιδεύοντας άμεσα τους φοιτητές και έμμεσα τους διδάσκοντες σύμφωνα με τις καπιταλιστικές απαιτήσεις. Οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις έστρωσαν το δρόμο για την πλήρη μετάβαση από την ανθρωποκεντρική θεώρηση της κοινωνίας και της παιδείας στην εμπορευματοκεντρική. Το «σχέδιο Βιβλιοθήκη» και η καταστολή που φέρνει σήμερα είναι η απόλυτη ολοκλήρωση αυτής της μετάβασης και την πλήρη παραχώρηση του έτοιμου πλέον Πανεπιστήμιο-Επιχείρηση στο κεφάλαιο.

Περιφράξεις για τον έλεγχο του πράττειν: Το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα πιάνει το νήμα της αμφισβήτησης και συνδέεται με τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μετά το Μάη του ’68. Η ριζοσπαστικοποίηση του ’60, με σημείο αναφοράς τα Ιουλιανά και η μαζική συμμετοχή της νεολαίας και των φοιτητ(ρι)ών στις κοινωνικές διεκδικήσεις με σημείο αιχμής το πολιτειακό, συνεχίζεται με τις δυναμικές αντιδικτατορικές ενέργειες στην περίοδο της Χούντας, φτάνοντας στο απόγειό του με την εξέγερση του Πολυτεχνείου το ’73. Έκτοτε το πανεπιστήμιο αποτελεί χώρο πολιτικοποίησης των φοιτητών με τη συμμετοχή τους σε ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες και μήτρα ανάδειξης ριζοσπαστικών κινημάτων. Η ευθεία βολή κρότου λάμψης στον φοιτητή που αντιστέκεται επιδιώκει το οριστικό τέλος του πανεπιστημίου ως χώρου αμφισβήτησης και αντίστασης. Είναι η ίδια βολή που σκότωσε το ’65 τον Πέτρουλα και τον Γρηγορόπουλο το ’08. Η νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση είναι απόλυτη. Η επικράτησή της δεν συμβιβάζεται με την συνύπαρξη και απαιτεί την ολοκληρωτική εξάλειψη κάθε μη προσαρμόσιμου, πόσο μάλλον εναντιωτικού, θεσμού. Το αφήγημα της βιβλιοθήκης είναι ότι έρχεται να βάλει τέλος σε ένα χώρο που για 34 χρόνια δεν ανταποκρινόταν στην απαίτηση του Πανεπιστήμιου-Επιχείρηση και δεν παρήγαγε γνώση για το αποκλειστικό όφελος των ελίτ και της εξουσίας. Εγκαλεί, καταγγέλλει και επιτίθεται σε φοιτητ(ρι)ές και καθηγήτ(ρι)ες επειδή διαχρονικά αντιστέκονται και αμφισβητούν το αγοραίο πανεπιστήμιο και την παγίωση ενός συστήματος αναπαραγωγής άνισων σχέσεων. Από όλα τα θεσμικά χείλη (πρωθυπουργός, υπουργός και πρυτανικές αρχές) το μήνυμα είναι ένα: Η αστυνομία είναι εκεί για να επιβάλλει τον σκοπό, η αστυνομία σκοτώνει και την ευθύνη για ό,τι συμβεί την έχεις εσύ που αμφισβητείς τον σκοπό. Ή θα προσαρμοστείς σε αυτόν ή θα τελειώσεις. Το κλίμα του φόβου αποτελεί βασικό εργαλείο για την ολοκλήρωση του πειθήνιου ατόμου και οι δυνάμεις καταστολής βρίσκονται εκεί να επιτελέσουν τον ρόλο τους.

Περίφραξη της κοινότητας: Η ολοκλήρωση του σχεδίου για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και το οριστικό τέλος τους ως ελεύθερος, δημόσιος χώρος ολοκληρώνεται με την περίφραξη της φοιτητικής κοινότητας και τη μονιμότητα των φυσικών εμποδίων εισόδου. Οι ασφαλίτες ελέγχουν τους/τις φοιτήτ(ρι)ες στις εισόδους, ενώ τα ΜΑΤ τους/τις συνοδεύουν μέχρι να μπουν στην αίθουσα για μάθημα. Στη συνέχεια αναμένονται οι φοιτητικές κάρτες, τα τουρνικέ, οι κάμερες και κάθε μηχανισμός ελέγχου για την εμπέδωση της νέας κανονικότητας και την αποτροπή έκφρασης του διαφορετικού. Η φυσική περίφραξη του δημόσιου χώρου είναι για να αποτρέψει την κοινότητα από την χρήση του για πολιτικούς σκοπούς πέρα από την εργασία και την γνώση-εμπόρευμα. Κάθε κίνηση της πανεπιστημιακής κοινότητας για εναντίωση στην επιχειρηματικοποίηση, εμπορευματοποίηση και την αλλοτρίωση ως αναπαραγωγή της κυρίαρχης κουλτούρας, από συζητήσεις μέχρι κινητοποιήσεις, είχε απέναντί της είτε τους κυριολεκτικούς φύλακες των πανεπιστημιακών πυλών, τις δυνάμεις καταστολής δηλαδή, είτε την ανελέητη προπαγάνδα από τα ΜΜΕ αλλά και τις καθηγητικές ελίτ που έχουν ταχθεί πλήρως με το πανεπιστήμιο του νόμου και της τάξης.

Τα πανεπιστήμια αποτελούν τον τελευταίο χώρο της κοινωνίας για να οργανώνει τις αντιστάσεις της. Η επίθεση του κράτους είναι ολομέτωπη με τη συνεχή ανακατάληψη ζωτικών χώρων του ανταγωνιστικού κινήματος από τις δυνάμεις καταστολής και τη συρρίκνωση των ελεύθερων χώρων. Οι εικόνες με τα ΜΑΤ στις πλατείες την περίοδο πριν και μετά την καραντίνα, οι εκκενώσεις καταλήψεων και κέντρων αγώνα, η προσαγωγή μελών σωματείων κατά τις παρεμβάσεις τους για εργατικές διεκδικήσεις, η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου από τις παραλίες μέχρι τα δάση και τα πάρκα, ο πλήρης κρατικός έλεγχος του δημόσιου διαλόγου και των ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την έκφραση της αντίρρησης και της κριτικής. Τα πανεπιστήμια αποτελούν έναν από τους τελευταίους σταθμούς που επιδιώκει η εξουσία να περάσει εξ’ολοκλήρου στα χέρια της

Για τους παραπάνω λόγους μιλάμε, ήδη από τους φοιτητικούς αγώνες του 2005/2006 ενάντια στο Νόμο-Πλαίσιο, για ένα Πανεπιστήμιο Ελεύθερο-Δημόσιο-Κοινωνικό. Ελεύθερο ακριβώς ως προς τους ταξικούς και χωροταξικούς φραγμούς όσον αφορά την πρόσβαση σ’ αυτό. Δημόσιο ως προς τον δημόσιο ζωτικό χώρο που διεκδικείται μέσα σ’ αυτόν από την κοινωνία απέναντι στην κυριαρχία. Κοινωνικό ως προς τον παν-κοινωνικό χαρακτήρα της γνώσης και του πανεπιστημίου ως ένα με το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο και όχι σαν ένας οργανισμός αποκομένος απ’ αυτό και τις ανάγκες του.

Η αντίσταση απέναντι στην κρατική καταστολή στα πανεπιστήμια και το σύνθημα ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή όλους τους αγώνες . Τους αγώνες ενάντια στην κυριαρχία και στην αναπαραγωγή σχέσεων εξουσίας, στην παραγωγή κατακερματισμένων και πλήρως αναλώσιμων εργαζομένων, στην επιβολή μιας ζωής αβίωτης για τους αδύναμους, τις καταπιεσμένες, τους μετανάστες, στην ποινικοποίηση όσων σπάνε τη σιωπή τους επειδή τα έβαλαν με τους ισχυρούς από τη Γεωργία μέχρι τα θύματα του Λιγνάδη.

Το πρόταγμα για ένα Δημόσιο – Ελεύθερο – Κοινωνικό Πανεπιστήμιο συγκεντρώνει όλους τους αγώνες που αμφισβητούν και αρνούνται να παραδώσουν το μονοπώλιο των ζωών μας στην αγορά και στο κράτος. Τους αγώνες για ανάσες ελευθερίας, μέσα στον κόσμο της καταπίεσης, της πατριαρχίας, της εκμετάλλευσης και της αδικίας. Τους αγώνες που βιώνεται η συλλογική απόφαση και νίκη, όπου οι σχέσεις πλέκονται όχι ιεραρχικά αλλά στο πλαίσιο μίας διαρκούς επανανοηματοδότησης.

Η απάντηση στα ψευτοδιλήμματα ή με τις βαριοπούλες ή με τις βιβλιοθήκες είναι: Ή ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΑΠΘ.

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ