Για την καταστολή της πορείας ενάντια στην παρέλαση του Φλεβάρη

«Τα σύνορα δεν είναι στην Αλβανία / οι μπάτσοι τα μετέφεραν στην Ακαδημία»

Ανήμερα της επετείου της κατάληψης των Ιωαννίνων από τον ελληνικό στρατό αποδείχτηκε περίτρανα τι επιφυλάσσει για τους υπηκόους του το νέο ελληνικό Κράτος (όπως και κάθε Κράτος): φίμωση και καταστολή της αντίθετης γνώμης, στοχοποίηση προσώπων και πολιτικών θέσεων, ποινικοποίηση.

Αναφερόμαστε στην παρεμπόδιση από δυνάμεις των ΟΠΚΕ και της Συνοριοφυλακής (!) του μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων των κατειλημμένων τμημάτων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων να διαδηλώσουν τα αιτήματά τους πριν από τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Ο αποκλεισμός των διαδηλωτών στη λεωφόρο Δωδώνης στο ύψος της Ακαδημίας συνοδεύτηκε από λεκτικές προκλήσεις ανδρών της ΟΠΚΕ, την επίδειξη εκ μέρους τους των γνωστών δολοφονικών πτυσσόμενων γκλομπ και το κυριότερο, μόλις τελείωσε η παρέλαση, δεν επετράπη σε διαδηλωτές να βαδίσουν μεμονωμένα στο δρόμο τη στιγμή που η συγκέντρωση είχε διαλυθεί. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των πρακτικών ποινικοποίησης του φρονήματος, του φακελώματος πολιτών και των «φιλικών συμβουλών» που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η τοπική αστυνομία.

Τι έλειπε από τη χθεσινή παρέλαση; Τα «ακούνητα στρατιωτάκια» των ΜΑΤ που είχαν φροντίσει να κάνουν «καλά τη δουλειά τους» το περασμένο Σάββατο 17/2 στη διάρκεια του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου ψεκάζοντας με χημικά τους διαδηλωτές και επιτρέποντας στη «Χρυσή Αυγή» να διαδηλώσει ανενόχλητη στο κέντρο της πόλης. Ανενόχλητη, με πρόσωπα καλυμμένα και με την προστασία των ΜΑΤ λοιπόν η «Χρυσή Αυγή» και όλοι καταλαβαίνουμε ποιοι καλύπτουν ποιους. Εντούτοις, δεν είδαμε σε αυτή την περίπτωση κανέναν από τα τοπικά ΜΜΕ να μιλήσει για «κουκουλοφόρους» και σχεδόν όλοι επικέντρωσαν στην «απειλή» των αναρχικών/ αντιεξουσιαστών και στα επεισόδια που ακολούθησαν.

Καταγγέλλουμε στη γιαννιώτικη κοινωνία την προκλητική παρουσία των δυνάμεων καταστολής (ΟΠΚΕ-Συνοριοφύλακες) στη χθεσινή παρέλαση και δηλώνουμε ότι οι πρακτικές της καταστολής των κοινωνικών αγώνων, της στοχοποίησης πολιτών, της κατασυκοφάντησης πολιτικών χώρων θα μας βρουν μπροστά και απέναντι τους.

Όσο για την παρουσία συνοριοφυλάκων (αλήθεια, ποιος έδωσε εντολή να βρίσκονται στην Ακαδημία;) είναι μία απτή απόδειξη ότι τα σύνορα μεταφέρονται εντός των πόλεων, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης μηχανισμών που συνήθως μας «προφυλάσσουν» από τους μετανάστες αλλά ενίοτε κινητοποιούνται για να καταστείλουν τον «εσωτερικό εχθρό». Κάτι από Σαρκοζί θυμίζει αυτό…

Χειρονομία-Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *