Τα Γιάννενα δεν είναι των Γκόντα, Μήτση περιουσία

…ανήκουν στους πολίτες και όχι στην εξουσία

Η δίκη των δέκα συλληφθέντων στις 8 Ιουνίου 2005 κατά τη διάρκεια της επαναοικειοποίησης του Ξενία φέρνει στο νου τη βάναυση και πολιτικά προσχεδιασμένη επίθεση των ΜΑΤ στους πολίτες που εκείνο το απόγευμα ανακατέλαβαν το προαύλιο του Ξενία για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του ξενοδοχείου και την τσιμεντοποίηση ενός ακόμη ελεύθερου χώρου πρασίνου στο κέντρο της πόλης.
Οι προσχεδιασμένες μηνύσεις του Μήτση, οι υποδείξεις στους αστυνομικούς του αξιοθρήνητου Καμπέρη για συλλήψεις συγκεκριμένων προσώπων, το «νίπτω τας χείρας μου» του δημάρχου Γκόντα, το γκρέμισμα του ξενοδοχείου ένα χρόνο μετά, ο ξυλοδαρμός των Α. Μπέγκα-Δ. Αργυρού και οι τόνοι τσιμέντου που κατακλύζουν αυτή τη στιγμή το πάρκο του Κουραμπά πείθουν και τον πλέον αφελή ότι η «επένδυση Ξενία» είχε ένα και μόνο στόχο: την, πάση θυσία, αύξηση των κερδών του Μήτση για την εξυπηρέτηση του οποίου συνασπίστηκε όλη η ντόπια εξουσία.
Σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι, νομάρχης, ΜΑΤ, ασφάλεια, παρακρατικοί, μερίδα των τοπικών ΜΜΕ, η τάχα μου προοδευτική αντιπολίτευση στο δήμο, μετατρέπουν τα Γιάννενα σε πόλη αβίωτη για τους πολίτες, σε αλάνα των εταιρειών και των κερδών τους, σε μία πολιτεία του φόβου, της καταστολής και της ετερονομίας. Όλοι τους για ανάπτυξη δε μας μιλάνε, άλλωστε;
Εδώ πραγματικά τίθεται το (ρητορικό) ερώτημα: ποιος είναι δήμαρχος στην πόλη; Ο, κοινοβουλευτικά εκλεγμένος, Γκόντας ή ο Μήτσης που ζητά από την πολεοδομία να ελέγξει για πολεοδομικές παραβάσεις τα σπίτια όσων πολιτών αντιτίθενται στην ανέγερση του καστρο-ξενοδοχείου, ο Μήτσης που του χαρίστηκε το φιλέτο του Κουραμπά για 25 χρόνια; Να ζητήσουμε την παραίτηση Γκόντα θα ήταν γελοίο από τη μεριά μας-ας σκεφτούν καλά όμως όσοι πανηγυρίζουν κάθε τέσσερα χρόνια την επαύριο των εκλογών για «νίκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και ας απαντήσουν στους πολίτες εάν αυτό είναι αληθινή δημοκρατία, εάν αυτό σημαίνει αποφάσισε ο λαός.
Η ποινικοποίηση των αγώνων για υπεράσπιση και διεύρυνση των ελεύθερων δημόσιων χώρων και η φίμωση κάθε φωνής που εναντιώνεται στην πλήρη κυριαρχία του ντόπιου και παγκόσμιου κεφαλαίου δεν είναι άσχετη με ό,τι ακολούθησε την επέμβαση των ΜΑΤ στο Ξενία και ό,τι ζήσαμε πρόσφατα: τα ΜΑΤ του Ξενία του Ιουνίου του 2005 «ήρθαν για να μείνουν» στην πόλη και αυτό αποδείχτηκε στις εκπαιδευτικές πορείες, στις πορείες αλληλεγγύης στο Σταυράκι για τον Γ. Καλαιτζίδη, στην αντιφασιστική διαδήλωση του περασμένου Φλεβάρη. Όσο για το άρθρο 189 του Π.Κ. περί «διατάραξης της κοινής ειρήνης» με το οποίο διώκονται οι συμπολίτες μας είναι το ίδιο με το οποίο συγκροτήθηκαν τα κατηγορητήρια κατά των 49 συλληφθέντων της εκπαιδευτικής πορείας της 8ης Μάρτη.
Η υπεράσπιση των ελεύθερων δημόσιων χώρων ως τόπων που αναπτύσσεται η δημοκρατία και η ελευθερία, η φαντασία και η επικοινωνία, έχει ζωτική σημασία για την επανάκτηση του δικαιώματος στην πόλη, για την αντίσταση στην επέλαση Κράτους και πολυεθνικών.
Ο αγώνας για υπεράσπιση και διεύρυνση των ελεύθερων χώρων και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών αφορά τους ίδιους τους πολίτες που υπεύθυνα, μέσα από αμεσοημοκρατικές διαδικασίες, θα πάρουν την τύχη στα χέρια τους και θα υπερασπιστούν το πράσινο στο Βελισσάριο, το Μάτσικα, τη λίμνη, τα ποτάμια και κάθε χώρο που απειλούν κεφάλαιο και αφεντικά.
ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Γιάννενα, Ιούλιος 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *