Γιάννενα: Ένα χρονικό του Δεκέμβρη του 2008

pc150027Σάββατο 6/12: Πάνω από 300 άτομα συγκεντρώνονται, λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, στο Άλσος και πορεύονται προς το αστυνομικό μέγαρο στο οποίο επιτίθενται προκαλώντας φθορές στο κτίριο και σε σταθμευμένα περιπολικά. Διμοιρίες των ΜΑΤ απαντούν με δακρυγόνα. Στο ξεκίνημα της πορείας ομάδα διαδηλωτών καταστρέφει τζιπ συνοριακών υπαλλήλων. Ο συνοδηγός ‘απαντά’ με προτεταμένο όπλο. Συμβολικές επιθέσεις σημειώνονται επίσης σε υποκαταστήματα τραπεζών και στο γκαραζ της αστυνομίας όπου καταστρέφονται περιπολικά και αυτοκίνητα της ασφάλειας.

Κυριακή 7/12: Στις 5 το απόγευμα, 600 διαδηλωτές ξεκινούν πορεία από το Εργατικό Κέντρο προς το κέντρο της πόλης. Επιθέσεις σε τράπεζες στην οδό Αβέρωφ. Στο ύψος του Δημαρχείου δύο διμοιρίες των ΜΑΤ επιτίθενται με χημικά. Ο κόσμος επιστρέφει και στο ύψος της Ακαδημίας νεαρός διαδηλωτής στην ουρά τής ξυλοκοπείται από άνδρες των ΜΑΤ και μεταφέρεται στο νοσοκομείο με αιμάτωμα στο μάτι. Συνδικαλιστές της πόλης τραυματίζονται ελαφρά στην προσπάθεια τους να τον διασώσουν. Η πορεία διαλύεται. Ένα κομμάτι της φτάνει στις εστίες Δόμπολης (παλιό πανεπιστήμιο) και λίγο μετά τις 7 καταλήγει στην πλατεία Πάργης.

Δευτέρα 8/12: Αυθόρμητα το πρωί μαθητές από κατειλημμένα σχολεία της πόλης πορεύονται μπροστά από το μπατσομέγαρο ορθώνοντας το ανάστημά τους απέναντι στις διμοιρίες. Στην απογευματινή πορεία των φοιτητικών συλλόγων συμμετέχουν 1500 άτομα. Οι διαδηλωτές ξεκινούν από την Ακαδημία, φτάνουν στο Εργατικό Κέντρο και επιστρέφουν στη Νομαρχία. Στο ύψος του αστυνομικού μεγάρου λίγες πέτρες προς τις διμοιρίες γίνονται αφορμή για ευρεία χρήση δακρυγόνων. Η πορεία κόβεται πάλι στη μέση και για ένα δίωρο 200 διαδηλωτές παίζουν «κλεφτοπόλεμο» με τα ΜΑΤ.

image002gΤρίτη 9/12: Τουλάχιστον 3.000 άτομα συμμετέχουν στην πορεία μαθητών-φοιτητικών συλλόγων-εκπαιδευτικών κλπ. η αστυνομία οχυρώνει το αστυνομικό μέγαρο με έξι διμοιρίες. Η πορεία ξεκινά στις 12 από την Ακαδημία, περνά την πλατεία Πάργης και διασχίζοντας την αγορά φτάνει κοντα στο αστυνομικό μέγαρο από την πλευρά του Διεθνούς. Γύρω στη μιάμιση τρία μπουκαλάκια νερό, δύο πέτρες και μία τυρόπιτα (!) που πετούν διαδηλωτές είναι η αφορμή να πνιγεί ο χώρος της κεντρικής πλατείας, γεμάτος και από πολλούς μαθητές, στα χημικά. Προσάγονται τρία άτομα, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος σε τοπικά μέσα ενημέρωσης – ξυλοκοπείται με ‘τρόπο’ από ασφαλίτες στην στοά ορφέα- και μια κοπέλα, επειδή τραβούσαν φωτογραφίες. Λίγο αργότερα αφήνονται ελεύθερα. Ένα μικρό κομμάτι της πορείας στρίβει προς την Ν. Ζέρβα προσπαθώντας μάταια να διασπάσει τις αστυνομικές δυνάμεις. Τα ΜΑΤ μέσω της λεωφόρου Δωδώνης οδηγούν το μεγάλο κομμάτι της πορείας στις εστίες της Δομπόλης, πνίγοντας με χημικά ακόμα και το κυλικείο των εστιών. Μία φοιτήτρια μεταφέρεται στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Τα ΜΑΤ συνεχίζουν την προκλητική τους στάση απειλώντας πως θα εισβάλλουν στο κτίριο, κάτι που τελικα δεν συμβαίνει. Το βράδυ μηχανισμοί της ασφάλειας διαρρέουν ότι καλείται συγκέντρωση στις 9 στη Νομαρχία. Όσοι ανταποκρίνονται στην στημένη πορεία τραμπουκίζονται από ασφαλίτες στα γύρω στενά.

Τετάρτη 10/12: Χίλια άτομα συμμετέχουν στην πανεργατική πορεία που ξεκινά από το εργατικό κέντρο και καταλήγει στη νομαρχία.

Παρασκευή 12/12 : Συμβολική κατάληψη του δημαρχείου από αντιεξουσιαστές, από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι με σκοπό την αντιπληροφόρηση. Το απόγευμα καλείται πορεία από το συντονιστικό καταλήψεων και γενικών συνελεύσεων από τη Δόμπολη. Την ίδια ώρα, ξεκινά πορεία από αναρχικούς-αντιεξουσιαστές από το δημαρχείο. Οι πορείες συναντιούνται στο Ξενία. Πάνω από 600 άτομα, κατευθύνονται στην Καλούτσιανη και τις γύρω γειτονιές, καταλήγοντας στο εργατικό κέντρο.image002

Δευτέρα 15/12: Καταλαμβάνονται, με πρωτοβουλία της Χειρονομίας-Αντιεξουσιαστικής Κίνησης, το Δημοτικό Ραδιόφωνο για να μετατραπεί σε εστία αντιπληροφόρησης και συζήτησης για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες και τη ζωή στην πόλη και το Πνευματικό Κέντρο για να γίνει χώρος δημόσιου διαλόγου και συνδιαμόρφωσης απόψεων.

«Αποφασίσαμε να καταλάβουμε το Δημοτικό Ραδιόφωνο της πόλης των Ιωαννίνων με σκοπό να μετατραπεί σε εστία αντιπληροφόρησης και εναλλακτικής ενημέρωσης όλων των πολιτών.

Αφορμή για την κατάληψη αυτή τα όσα αναίσχυντα κατευθυνόμενα ψεύδη ακούγονται όλες αυτές τις ημέρες από την συντριπτική πλειοψηφία των «Μέσων Ενημέρωσης», και σε τοπικό επίπεδο.

Αυτό γεννά την ανάγκη να ακουστεί η φωνή της κοινωνίας για όλα τα ζητήματα που μας αφορούν: εργασία, πόλη, περιβάλλον, δικαιώματα, παιδεία, υγεία, πολιτισμός, καθημερινότητα.

Αποφασίσαμε να καταλάβουμε το Πνευματικό Κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων με στόχο να μετασχηματιστεί σε έναν ελεύθερο χώρο κοινωνικής έκφρασης, σε δημόσιο χώρο διαλόγου και πολιτικής δράσης, σε δημόσιο κοινωνικό χώρο έκφρασης των πολιτών που συμμερίζονται το προφανές: η εξουσία στρέφεται πλέον ενάντια στο ίδιο το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου σε αυτόν τον πλανήτη να υπάρχει.

Αυτό το κίνημα που ζούμε όλες αυτές τις ημέρες και έχει απλωθεί μέχρι το τελευταίο χωριό της Ελλάδας δεν μπορεί να το διαχειριστεί κανείς. Κανένα κόμμα, κανένας μηχανισμός εκπροσώπησης, καμία παραδοσιακή οργάνωση, καμία ύαινα των ψήφων και της ιδεολογίας.

Με κάθε μέσο εκφράζει την διαμαρτυρία του για την κρατική καταστολή και βαρβαρότητα, με κάθε τρόπο εκφράζει στο δρόμο την ελάχιστη κοινωνική βία που μπορούσε να ασκηθεί με αφορμή στη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου».

Το εγχείρημα πλαισιώνεται από πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικής διαστρωμάτωσης προβάλλοντας ως αιτήματα τον αφοπλισμό της αστυνομίας, την απομάκρυνση των ΜΑΤ από τα Γιάννενα και το χωριό Ελληνικό (υπόθεση ΧΥΤΑ), την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και την κατάργηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Διεξάγονται δύο δημόσιες συζητήσεις στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, το ραδιόφωνο απελευθερώνεται παράγοντας πρωτογενές πρόγραμμα από τους δεκάδες αλληλέγγυους/ες και τους μαθητές, την τετάρτη. Μετατρέπεται από «φωνή της πόλης» σε φωνή των πολιτών.

Τετάρτη 17/12: Η δημοτική αρχή Γκόντα καταγγέλλει τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων ως «κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας, για την οποία μάλιστα (σ.σ. οι καταληψίες) αγωνίζονται» και απειλεί ανοιχτά με επέμβαση των ΜΑΤ και συλλήψεις, εάν ραδιόφωνο και πνευματικό κέντρο δεν αφεθούν έως τις 3 το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Το πρωί, φοιτητικοί σύλλογοι καταλαμβάνουν το Δημαρχείο αιφνιδιάζοντας τα ΜΑΤ που ανέμεναν κατάληψη της Νομαρχίας. Η κατάληψη του δημαρχείου ολοκληρώνεται στη μία το μεσημέρι.

Στις τρεις το μεσημέρι το δημοτικό ραδιόφωνο και το πνευματικό κέντρο παραδίδονται άθικτα και καταγγέλλονται ο δήμαρχος Ν. Γκόντας και ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο για την αντικοινωνική στάση τους.

Πέμπτη 18/12: Το απόγευμα διεξάγεται δημόσια συζήτηση στο πνευματικό κέντρο μετά από κάλεσμα της συνέλευσης κατάληψης του δημοτικού ραδιοφώνου.

Η επόμενη χρονιά συνεχίστηκε με την συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική πορεία της 9ης Ιανουαρίου, επέτειο της δολοφονίας του Ν. Τεμπονέρα.

Την ίδια μέρα καταλαμβάνεται με πρωτοβουλία της ανοιχτής συνέλευσης εργαζομένων-ανέργων- φοιτητών και μαθητών το Εργατικό Κέντρο ως κίνηση αντιπληροφόρησης για τον αγώνα των εργαζομένων στον Καρυπίδη, τους διωκόμενους της εξέγερσης και την υπόθεση της Κ. Κούνεβα. Η κατάληψη λήγει τη Δευτέρα 12/1 και ακολουθεί η κάθοδος αλληλέγγυων πολιτών από τα Γιάννενα στην πορεία αλληλεγγύης στους διωκόμενους με τρομονόμο μαθητές της Λάρισας (19/1) και ύστερα πορεία αλληλεγγύης στην Κούνεβα την Πέμπτη 22/1.

 

* Το χρονικό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην εφημερίδα «Βαβυλωνία», τεύχος 51 (Ιανουάριος 2009) και εμπλουτίστηκε από την τοπική έκδοση της, η οποία κυκλοφόρησε στα Γιάννενα, τον Φεβρουάριο του 2009.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *